Mensenrechten in de kerk nieuws

Graag twee nieuwsfeiten die wij u vanuit Mensenrechten in de Kerk willen aanbevelen:

  1. Op 6 oktober 2020 verscheen de (jeugd)roman van Marc De Bel ‘Lieze&Tine’ bij uitgeverij Van Halewyck.
  2. Een actie van Amnesty Vlaanderen rond een nieuw voorstel van wet rond seksueel misbruik in België.

1. Nieuwe (jeugd)roman van 

1968, HET JAAR WAARIN ALLES ANDERS WERD

Ook voor Lieze Boeckmans, bijna zestien, die als kerstcadeau van haar oudere broer, Jan de Zwartkijker, een dagboek heeft gekregen. “Om nooit te vergeten dat ze ooit jong, onnozel, naïef en ongelukkig is geweest.” In het internaat bij de nonnen is het inderdaad verre van leuk. Gelukkig fleuren de vrolijke en hippe popliedjes uit de Top 40 haar tijdens de weekends weer helemaal op en is er ook Dirk, die ze sinds kort elke zaterdagmiddag in de bibliotheek ziet en met wie ze hoopt later op een boerderijtje op de buiten te gaan wonen, samen met hun kindjes, pony’s, geiten, honden, poezen en kippen.

Lieze en Tine is een boek voor tieners en voor wie dat was in het fantastische jaar 1968, toen inderdaad alles anders werd. Maar 1968 is ook een van die vele jaren dat het niet alleen in Vlaanderen gewoon was dat priesters ongestraft jonge meisjes zwanger konden maken en verder een zalig leven leidden terwijl de meisjes precies omwille van dit misdrijf als meisjes van de duivel werden weggezet…Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel vanaf 6 oktober 2020 (20 euro)

2. OPROEP VAN AMNESTY VLAANDEREN

Binnenkort leggen we meer dan 30.000 handtekeningen op tafel bij de nieuwe regering om seksueel geweld in België beter aan te pakken.

Maak onze eis nog sterker en teken vandaag mee

Een half jaar na de start van onze campagne staan er straffe engagementen in het nieuwe regeerakkoord om seksueel geweld een halt toe te roepen. We zullen dan ook van dichtbij opvolgen hoe de regering-De Croo ze uitvoert.

“Per dag worden er in België gemiddeld 100 mensen verkracht.

Dat hallucinante cijfer hoort hoog op de politieke agenda te staan.”

De betere opleiding van eerstelijnsactoren zoals politieagenten, de verplichte vorming voor magistraten en de uitbreiding van Zorgcentra zijn alvast goede stappen vooruit. Met onze campagne zullen we erop toezien dat deze stappen ook leiden naar concrete acties.

Zet de nieuwe regering aan het werk en teken vandaag onze petitie:

TEKEN HIER

Danielle Hennaert, beleidsverantwoordelijke seksueel geweld

Voor MRK

Rik Devillé

www.mensenrechtenindekerk.be