Paralelle diplomatie

topje van de ijsberg (daarmee werd het misbruik aangestipt)

Malversaties; het is niet de eerste keer dat het voorkomt op het Franciscaanse jongens internaat te Bleijerheide. Al in de zestiger en zeventiger jaren was het schering en inslag op ons liefhebbende internaat om van alles te verduisteren. Broeder Adelbertus werd veroordeelt en moest tijdelijk terugkeren naar het ‘Mutterhaus’ in Aken. De arme broeder moest steeds gaan uitleggen aan de Kerkraadse autoriteiten hoe en waar het geld gebleven was terwijl de poorten van het jongenspensionaat angstvallig dicht bleven, zodat wij, stoute kinderen, niet zouden weglopen. Twee jaar heeft het geduurd voor het onderzoek van de recherche werd afgerond. Artikel 12 procedure een makkie voor het OM.

Ook daar was het een vrouw die zorgde voor damesbonnen voor lingerie om geld te verduisteren. Broeders en lingerie, ik zie het al voor me wanneer wij jongens moesten gaan slapen, de broeders hun pijen uittrokken om lekker in de sacristie te keer te gaan en zichzelf konden zijn. Een ware parallelle diplomatie.

Cecilia Marogna is in Milaan aangehouden door de financiële politie vanwege een internationaal arrestatiebevel dat de Vaticaanse autoriteiten hadden uitgevaardigd. Een hooggeplaatste bron binnen het Vaticaan zegt dat Marogna wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte, of betrokkenheid daarbij. Becciu kwam onlangs in opspraak vanwege een schandaal waarbij geld van de kerk werd geïnvesteerd in kostbaar vastgoed in Londen. Een onderzoek naar de aankoop van een gebouw deed binnen het Vaticaan een aantal koppen rollen. Onder anderen de hoofden van de politie en de financiële autoriteit van het Vaticaan stapten op.

De afgelopen dagen verschenen interviews met Marogna in Italiaanse media, waarin zij stelt dat ze een half miljoen euro van Becciu ontving voor „parallelle diplomatie” om missieposten in conflictgebieden te helpen. Ah, missieposten waren altijd een dekmantel voor het goede doel. Zilverpapier werd verzameld door broeder Alphons maar die verkocht het buiten de poorten. Oh, pardon of heb ik de verkeerde Alphons een ram op zijn hoofd geknald.