Missa Reconciliatione

Wij willen graag iedereen erop wijzen dat met onze toenadering, de weg naar verzoening, niet betekent dat we slap door de knieën zijn gegaan, we vinden dat we moedig zijn geweest in het tonen van emoties naar elkaar, dat deed ook Wiertz en Kurris. Het openlijk laten zien van onze wonden, grieven en pijn. Dat wij van vlees en bloed zijn, zielsliefde kunnen opbrengen ook voor onze ’tegenstanders’, nee we noemen hun geen vijanden, zij kunnen ook falen, zijn van vlees en bloed, mens.

Wij vonden de preek van mgr. Wiertz gigantisch, hij zal hopelijk blijvend gememoreerd worden, er is iets gebeurd in de kerk op die Maandagavond, ontstaan door al die mensen die inzagen dat we kunnen veranderen, dat we zaken anders moeten aanpakken. Pastoor Kurris brak de ban, stelde zijn basiliek open, Pierre Habets zette drie jaar door om dit kunstwerk onder de aandacht te brengen, Margot Heil die haar gedicht voordroeg, de medewerkers van de OLV basiliek die ons hebben begeleidt, het stichtingsbestuur…even deed niemand moeilijk..het woord is vlees geworden.

Vergeving is geen vraag-en-aanbod spel, het is de vonk die overslaat of dooft voordat hij tot enig licht leidt, en ik heb niet het idee dat dit nu massaal gaat gebeuren. Vergeving is vrij, een proces, duurzaam, en geen inwisselbaar muntstuk of een fraai document met wat handtekeningen.
Het leven brengt vergeving tot stand, persoonlijk contact, confrontatie, en zit nooit op een troontje zodat men er niet vanaf kan vallen.

Er zullen geen zaken in de doofpot verdwijnen, of andere misdaden worden afgestreept. Integendeel we blijven streven naar openheid over de grootste naoorlogse ‘sex crime’ in onze geschiedenis, dat men met kinderen kon doen en laten wat men wilde ligt ver achter ons maar blijft een wereldwijd probleem. Macht is een ‘killer by itself’. Nu, zolang wij ’the killer’ zelf niet zijn, kunnen wij anderen ertoe bewegen hetzelfde te doen.

1.   Bisschop Wiertz: schande door daden van Gijsen | L1 

www.l1.nl/…/251249- bisschopwiertz-schande-door-daden-van-gijsen

bisschop Wiertz maandagavond in een preek in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht

http://www.l1.nl/nieuws/251249-bisschop-wiertz-schande-door-daden-van-gijsen