Missa Reconciliatione

Wij willen graag iedereen erop wijzen dat met onze toenadering, de weg naar verzoening, niet betekent dat we slap door de knieën zijn gegaan, we vinden dat we moedig zijn geweest in het tonen van emoties naar elkaar, dat deed ook Wiertz en Kurris. Het openlijk laten zien van onze wonden, grieven en pijn. Dat wij van vlees en bloed zijn, zielsliefde kunnen opbrengen ook voor onze ’tegenstanders’, nee we noemen hun geen vijanden, zij kunnen ook falen, zijn van vlees en bloed, mens.

Wij vonden de preek van mgr. Wiertz gigantisch, hij zal hopelijk blijvend gememoreerd worden, er is iets gebeurd in de kerk op die Maandagavond, ontstaan door al die mensen die inzagen dat we kunnen veranderen, dat we zaken anders moeten aanpakken. Pastoor Kurris brak de ban, stelde zijn basiliek open, Pierre Habets zette drie jaar door om dit kunstwerk onder de aandacht te brengen, Margot Heil die haar gedicht voordroeg, de medewerkers van de OLV basiliek die ons hebben begeleidt, het stichtingsbestuur…even deed niemand moeilijk..het woord is vlees geworden.

Vergeving is geen vraag-en-aanbod spel, het is de vonk die overslaat of dooft voordat hij tot enig licht leidt, en ik heb niet het idee dat dit nu massaal gaat gebeuren. Vergeving is vrij, een proces, duurzaam, en geen inwisselbaar muntstuk of een fraai document met wat handtekeningen.
Het leven brengt vergeving tot stand, persoonlijk contact, confrontatie, en zit nooit op een troontje zodat men er niet vanaf kan vallen.

Er zullen geen zaken in de doofpot verdwijnen, of andere misdaden worden afgestreept. Integendeel we blijven streven naar openheid over de grootste naoorlogse ‘sex crime’ in onze geschiedenis, dat men met kinderen kon doen en laten wat men wilde ligt ver achter ons maar blijft een wereldwijd probleem. Macht is een ‘killer by itself’. Nu, zolang wij ’the killer’ zelf niet zijn, kunnen wij anderen ertoe bewegen hetzelfde te doen.

1.   Bisschop Wiertz: schande door daden van Gijsen | L1 

www.l1.nl/…/251249- bisschopwiertz-schande-door-daden-van-gijsen

bisschop Wiertz maandagavond in een preek in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht

http://www.l1.nl/nieuws/251249-bisschop-wiertz-schande-door-daden-van-gijsen

 

9 gedachten over “Missa Reconciliatione”

 1. goh, “”Heeft men het eigen instituut meer willen beschermen dan de slachtoffers?”, vroeg Wiertz zich af.” Goh, Ben ik men die het zegt? Goh, Ben ik men die ik in de spiegel zie? Goh, heb ik nu, als men, doofpotschuld bekend? Goh, ben ik, als men, de leider van rkk kindermisbruikers in de provincie Limburg? Goh, wat ken ik mijzelf als “men” toch paaskussend goed. “Enne wat moet ik, men dus, met de medailles van Gijsen doen?” Mea Culpa, Mea maxima Culpa. Wikipedia: “Tegenwoordig wordt de uitdrukking “mea culpa” anders gebruikt. Het heeft een meer directe betekenis gekregen, waarin iemand die een “mea culpa” schrijft of uitoefent toegeeft dat hij een fout heeft gemaakt door zijn eigen schuld (wat betekent dat het vermeden had kunnen worden als die persoon meer inzet had getoond). mmm???

 2. De preek van mgr. Wiertz heeft ons hoop gegeven voor de toekomst. Tijdens en na de mis zagen we “de mens” Wiertz. Voor ons een dag van zeer veel emoties. Emoties die we nog steeds aan het verwerken zijn. Er is nog een lange weg te gaan. Hopelijk wordt deze weg minder zwaar door wat meer begrip en respect voor elkaar.

  Corrie en Leo Bel

 3. Bert,
  Voor het hele verhaal van Graham Tomlin,
  waaronder het verhaal van een op kostschool misbruikt meisje, zie:

  http://www.groeimagazine.nl/2011/03/vergeving-leidt-tot-echte-vrijheid/

  Groetjes
  Jos

  Graham Tomlin zegt:

  VERGEVING IS ALLES BEHALVE GOEDKOOP
  Vergeving kost wat.
  Vergeving betekent een schuld kwijtschelden,
  en daar draait dus degene die vergeeft voor op.

  Er zijn maar twee manieren waarop je kunt omgaan
  met de pijn die door een misdaad is veroorzaakt:

  De eerste is wraak, de tweede vergeving.

  Door wraak zorg ik ervoor dat de andere persoon betaalt.
  Ik geef mijn pijn domweg door aan een ander.

  Door te vergeven, kies ik ervoor zelf te betalen.
  Ik betaal de prijs en draag zelf de kosten,
  door af te zien van mijn recht op genoegdoening,
  op gerechtigheid.

  Vergeving is alleen immoreel wanneer ze goedkoop is,
  wanneer ze voorbij gaat aan de echte kostbaarheid van verzoening.

  Wat niets kost is niets waard.

  1. Correctie:
   Er staat niet geschreven dat ze misbruikt werd.
   Maar het meisje kon het leven op kostschool kennelijk moeilijk aan.
   Mijn eigen “donkere” invulling dus.
   Sorry

 4. “….
  Vergeven is niet zomaar altruistisch zijn.

  Het is de beste vorm van zelfbelang.

  Dat wat jou ontmenselijkt, zal onontkoombaar ook mij ontmenselijken.

  Het geeft mensen weerstandsvermogen, het stelt hen in staat te overleven en menselijk te blijven ondanks de pogingen hen te ontmenselijken.”

  Desmond Tutu
  Neurenberg of collectief geheugenverlies? Een derde weg

Reacties zijn gesloten.