Nachtmis

“God houdt van iedereen, ook van de slechtsten onder ons. ” Dat heeft paus Franciscus gezegd in de kerstnachtmis in de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Duizenden gelovigen woonden de viering bij.

De geboorte van Jezus herinnert ons eraan dat God iedereen onvoorwaardelijk liefheeft, zei de paus. “Wacht niet op de liefde van je buren, voordat je hun liefde geeft. En wacht niet op het respect van anderen voordat je hen dient”, zei Franciscus in de nachtmis.

Mooie woorden maar ze lossen de problemen van het kindermisbruik in de katholieke kerk, niet op. Het is en blijft de eigen wetgeving, het canoniek recht, om je zonden te vergeven na de biecht. Het kan helpen: een goed gesprek in zo’n hokje waar je gordijntjes niet zelf kunt open of dicht schuiven want het gaat niet in op de problemen van een ‘slecht mens’. Slechte als goede mensen raken nu eenmaal verslaafd of zijn pedofiel. Je kunt aan seks, aan drugs, games, alcohol you name it, afhankelijk worden. Opbiechten dat je alcoholist of pedofiel bent helpt maar om van de alcohol af te komen is ongelofelijk hard werken en om pedofiel af te zijn, moet je heel wat liefdesgoden afstraffen. Ik heb vrienden aan drugs, alcohol en misbruik (zelfmoord) verloren. Psychotherapie, Trauma-therapie, cognitieve therapie, TCM tot het afvoeren van overtollig vet, maag leegpompen men komt er niet vanaf hoe je ook de hulp van de heer Jezus inroept door van hem of haar te houden.

arme pedofiele broeders Franciscanen

De kerk wilt blijkbaar dit probleem niet aanpakken want het zal eerst bij zichzelf te rade moeten gaan om de duizenden slachtoffers over de hele wereld, te verantwoorden. Ik heb er nog met kardinaal Eijk over gesproken, in alle openheid maar het probleem zit dieper dan alleen een weesgegroetje. De vorige Paus Benedictus, onze grote vriend Ratzinger, liet doelbewust priesters hun gang gaan zoals Maciel Macial een Mexicaanse priester die van dorp tot dorp trok om kinderen te misbruiken. Ratzinger deed niets terwijl de aanklacht en bewijs op zijn theologisch bureau lag. Aftreden was de enige optie, en dat wist Ratzinger zelf ook.

Wij hebben uiteraard de commissie Deetman gekend maar kenden zij ons toen we nog kinderen waren en opgesloten zaten in internaten. Is er een broeder, priester, rechter geweest die opstond en opkwam voor deze kinderen? Niemand komt voor je op, of voor kinderen van huiselijk geweld, nog steeds zwijgen zij en ex-communiceren de mensen die toen in opstand kwamen in 2010 of een LP maakten in 1985 Pop against Pope. We werden toen geboycot en nog steeds op het eind van dit decennium, wordt je geïsoleerd of de tijd is blijven stilstaan. Deze pauselijke kerst boodschap kan allemaal heel lief bedoeld zijn maar problemen worden er niet mee opgelost.

Pop Aginst Pope LP Bert Smeets, geboycot in 1985 en nog steeds in 2019…op naar 35 jubileum jaar 2020.

Wil ik nu op eerste kerstdag alle positieve voornemens en wensen de grond in boren, je aanraden om geen alcohol te nuttigen en zeker niet in de auto te stappen of vuurwerk af te steken zoals vanochtend hier, na de nachtmis, een heuse bom ontplofte. Mag het een keer per jaar stil zijn? God houdt van jullie.