Protest Mea Culpa

De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick, die in februari is uitgetreden omdat hij in de jaren zeventig een jongen seksueel zou hebben aangerand, heeft in twintig jaar tijd 600.000 dollar gestort aan geestelijke leiders, onder wie twee pausen. Dat bericht de Washington Post vandaag.

De vroegere emeritus aartsbisschop van Washington, de eerste kardinaal die is uitgetreden vanwege een pedofilieschandaal in de Katholieke Kerk, was lange tijd zeer invloedrijk om Amerikaanse fondsen op te halen voor de Heilige Stoel. De Washington Post, die vroegere religieuze leiders sprak en archieven met financiële transacties doorpluisde, schrijft dat McCarrick sinds 2001 meer dan 600.000 dollar stortte aan geestelijken, medewerkers van het Vaticaan, en adviseurs van paus Johannes Paulus II en Benedictus XVI.

Herziening van de procedures, openen van archieven, meldpunt herinrichten…en vooral bisschoppen laten getuigen, niet alleen kleine visjes aanklagen maar de top verantwoording laten afleggen zoals eerder door ons geeist in 2011….een parlementaire enquete (onder ede).
De waarheid ontvluchten kan niet meer, we beschuldigen niet de gehele kerk slechts diegene die door hun positie misbruik van hun macht hebben gemaakt.
.
We geloven de vertegenwoordigers van de kerk niet meer, ze hebben alle tijd en mogelijkheden gehad om mee te werken aan onthullingen en transparantie over ernstige feiten…..we zijn niet langer de onnozele kinderen…getekend 28 December.
Bert Smeets, voorzitter Mea Culpa United