Niet als de konijnen

konijnen gezinPaus Franciscus houdt ervan om hoog in de lucht, dichtbij de Goden, allerlei uitspraken te doen die hier op aarde voor het katholieke geloofsdeel nogal gevoelig liggen. Eerst de ‘homo-wie-ben-ik’ kwestie en nu de anti-conceptie. Betreffende het verantwoord ouderschap heeft de secularisatie, onze burgermaatschappij de laatste vijftig jaar het probleem van grote gezinnen inmiddels zelf ter hand genomen. Vrouwen hoeven niet meer massaal als de konijnen zich door het mannetje te laten bevruchten om de scheppingsliefde gestalte te geven.

Gezinnen met 17 kinderen waren exceptioneel (een moeder pleegde zelfmoord) maar grote gezinnen waren usance. Mijn Oma kreeg 13 kinderen, mijn vader was de oudste zoon en bij het zevende kind kwakonijn bovenm de kapelaan informeren ‘hoe het ermee stond’…met de konijnen dus.

Mijn Duitse Oma, die ik zeer bewonder, heeft de kapelaan eruit gegooid: ‘heb ik er al niet genoeg op deze wereld gezet, maak dat je wegkomt’.

Twee weken later kwam de kapelaan toch weer aandringen, uiteindelijk kreeg ze dertien kinderen. Als de konijnen.