Oorlog tegen de koude oorlog (part two)

VPJ actie markt blogEind zestiger jaren protesteerden wij, de VPJ, de Vrije progressieve jongeren, in ons liefelijke dorp tegen de komst van een oorlogsfabriek die ‘safety adapters’ zou leveren aan het Amerikaanse leger, die op dat moment al jaren in een oorlog verwikkeld waren…juist Vietnam. Het was mijn eerste kennismaking met het militair industrieel complex, wat zoveel wil zeggen als een globaal netwerk van oorlogsindustrie organisaties, lobbyisten en regeringen die elkaar ideologisch of om land, territorium, de tent uitvochten…macht!

Het militair industrieel complex ziet wederom zijn kans schoon rond de gebeurtenissen op de Krim, er is werk aan de winkel. Het hele apparaat komt tot leven, Europa blijkt niet veilig. Hillory Clinton begon met vergelijking met Hitler, gisteren CDU Schäuble sprak luid en duidelijk in der Tagesspiegel, en onlangs generaal Breedlove. Mooie naam voor een generaal. Schäuble verwoorde het aldus:

Hitler habe “solche Methoden im Sudetenland übernommen”, sagte Finanzminister Wolfgang Schäuble heute bei einer Diskussion mit Berliner Schülern mit Blick auf die Krim und Wladimir Putin.

Het koude oorlogsdenken wordt gereactiveerd in de huidige politieke constellatie waar oude generaals, oude politieke tegenstellingen opschroeven om dit mentale nostalgische oorlogsdenken te kunnen propageren. Propaganda voor het vernietigingsdenken, wapens maken, legers verplaatsen, vliegtuigen met journalisten aan boord, Navo bondgenoten een hart onder de riem steken voor het naderend onheil…de Russen komen! Dat niemand roept ‘er worden wapens gemaakt, is te vergelijken met de oorlogsopbouw van de Duitsers in de dertiger jaren, wil niemand dit bredere verband leggen. Deze propaganda wil in deze opleving van de oorlogsindustrie, wat het gevolg is van oorlogsdenken, Hitler noemen als metafoor, er ist wieder da! Het is echter fataal.

Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble sieht in dem Konflikt Parallelen zwischen der heutigen Lage der Ukraine und der 1938 von Nazi-Deutschland teilweise annektierten Tschechoslowakei. Der CDU-Politiker sagte zu den Berliner Schülern: “Wir müssen schauen, dass die Ukraine nicht völlig zahlungsunfähig wird.“ Wenn die Regierung in Kiew die Polizei nicht mehr bezahlen könne, “dann nehmen natürlich irgendwelche bewaffnete Banden die Macht in die Hand“, warnte er: “Dann sagen die Russen, das geht gar nicht, jetzt haben wir irgendwelche Faschisten an der Regierung, die bedrohen unsere russische Bevölkerung.“ Eine solche Situation könne Russland dann zum Anlass nehmen um zu sagen: “Jetzt müssen wir sie schützen, das nehmen wir zum Grund um einzumarschieren.“ (quote der Tagesspeigel)Vietnam kinder napalm

In der Spiegel heeft men het over een nieuwe ijstijd tussen het Westen en Rusland. De NAVO, de Alliance wil zijn aanwezigheid in Oost-Europa verhogen. Concreet gaat het om Armenië, Azerbeidzjan en Moldavië. In de afgelopen week, de zogenaamde Partnership Comite heeft een catalogus van met deze landen “praktische maatregelen om betrekkingen te bevorderen”.

We moeten manieren waarop de partners in de regio beter kunnen worden ondersteund verkennen, zo staat in de zeven-pagina vertrouwelijk document (“NATO Restricted”), die SPIEGEL ONLINE heeft gepubliceerd. Het korte-termijn doel is verder, “in Oost-Europa ter bevordering van stabiliteit in de huidige context,”.
Onder andere moeten de landen worden aangemoedigd om de Alliance om de interoperabiliteit van hun legers te verhogen. Dus de mogelijkheid om samen te werken. Deze omvatten gezamenlijke oefeningen en training.

De drie Oost-Europese landen moeten worden aangemoedigd om deel te nemen aan zogenaamde smart Defensie projecten van de NAVO. Het gaat om de aanschaf van wapens en de bundeling en specialisatie van militaire vermogens met het doel om ze efficiënt te gebruiken . Een voorbeeld van succesvolle Smart Defence wordt gezamenlijk georganiseerd door de NAVO-landen het toezicht op de Baltische luchtruim .
Voor elk van de drie landen , worden individuele begeleiding gepland. In Moldavië , moet de zichtbaarheid van de NAVO worden versterkt. Voor dit doel , volgens de krant ook de inzet van een NAVO -functionaris in de hoofdstad Chisinau . De deelname van de Republiek Moldavië tot de snelle reactie van de alliantie, de zogenoemde NATO Response Force , is voor debat. Met Azerbeidzjan vooral nauwere samenwerking op het gebied van cyber -en energiezekerheid wordt overwogen , in Armenië is de opleiding van het leger op de voorgrond .

Signaal in de richting van Moskou is duidelijk: de NAVO zal niet accepteren als Moskou het grondgebied van een ander land bezet als in kwestie van de Krim, Oekraïne. NAVO-secretaris -generaal Anders Fogh Rasmussen sprak indirect voor een nieuwe uitbreiding van het Bondgenootschap. Hij noemde de recente toetreding van Oost-Europese landen van de Baltische staten naar Polen om Roemenië en Bulgarije in de ” Welt am Sonntag “, “een van de grote succesverhalen van onze tijd.”

Als met succes bedoeld wordt dat dadelijk honderden, duizenden mensen, kinderen meegesleurd worden in een oorlog is dit denken, het voorbereiden op oorlog, anno 2014 verwerpelijk…er zijn andere wegen…Nederland uit de Navo.lennon peace

2 gedachten over “Oorlog tegen de koude oorlog (part two)”

Reacties zijn gesloten.