Op naar het VATicaan

peter soudantHet Criminologisch Onderzoeksinstituut Nedersaksen begint een eigen onderzoek naar seksueel misbruik in de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Dat heeft directeur Christian Pfeiffer woensdag gezegd, nadat de Duitse bisschoppen de samenwerking met de instelling hadden opgezegd. Pfeiffer roept alle slachtoffers van misbruik op met zijn instituut contact op te nemen.

De bisschoppen gaven in 2011 het instituut de opdracht voor een wetenschappelijk onderzoek, maar volgens bisschop Stephan Ackermann van Trier, binnen de bisschoppenconferentie belast met misbruikzaken, is er geen enkel vertrouwen meer tussen de kerkleiding en Pfeiffer. Hij gaf geen details.

Tegenwerking kerk 

Pfeiffer zei woensdag voor de Duitse televisie dat zijn instituut aanvankelijk goed met de kerk kon samenwerken, maar dat er steeds meer tegenwerking kwam onder aanvoering van het Zuid-Duitse aartsbisdom München en Freising waar Papa Ratzinger pastoor Hullerman beschermd heeft, en door psychiator Huth beschreven werd als ‘onverbeterlijke pedofiel’. Ratzinger legde dit naast zich neer en benoemde Hullerman in vele andere parochies. Anders dan was afgesproken eisten de bisschoppen dat het instituut teksten voor publicatie aan hen zou voorleggen (zou er meer info over deze zaak zijn?).

Nu in Duitsland ‘geht’s los’, in ons kikkerlandje voeren wij het een na het andere eigen onderzoek. Zo is de kerk begonnen met Deetman, een betrouwbare partner ook nadat hij niet in de archieven van bisschop Bluyssen kon omdat hij ze gewoon weg vernietigd had. Toch een Lange Voorhout gesprekje met een koekje erbij, koffie en dan genoegzaam terug naar de doofpot parochie / kerk. Niets aan de hand. Geweld onderzoeken ze niet in dit land, kan moeilijk bewezen worden? Seksueel misbruik van vijftig jaar geleden kan dat bewezen worden? Laten we het proberen met een houtje-touwtje commissie die kan dan met cijfers komen over vooruitgang en zo.

Dan dat onderzoek van de koepelkerk alhier te Maastricht, Pastoor Scharaad was bij voorbaat onschuldig verklaard door zijn eigen parochie bestuur, nu dan meldpunt RKK krijgt er maar geen genoeg van, de man kan niets verweten worden, ook al liegt hij zich te barsten. 

Even nog over deze opmerkelijke stap van Pfeiffer die zich niet aan een lijntje laat houden door het aartsbisdom München en Freising die hem tegenwerkte:

Eerwaarde H.
De priester in kwestie wordt aangeduid als “eerwaarde H.” (Hullerman). Joseph Ratzinger, de huidige paus, stond aan het hoofd van het aartsbisdom van 1977 tot 1982. Hij wist wat H. had uitgespookt in het bisdom Essen, maar stemde toch in met een “behandeling” in München. De pedofiele priester herviel meteen in zijn misbruik van minderjarigen en werd later ook veroordeeld daarvoor. Desalniettemin is hij nog steeds aan de slag als pastoor in Beieren.