Pek

 

Dat seksueel misbruik werd verzwegen dat weten we nu wel maar ook geweld is nooit door OM onderzocht? In  de Limburger verscheen al in 1973 een artikel over te zware straffen in Heel St Joseph ! Net voor kerstmis 22 December getuige dit artikel ‘Hete pek op kinderhoofdjes‘. Toen leefde broeder Andreas nog, instellingsarts Verstraelenen die de verklaringen van een natuurlijke dood tekenden, broeder Johannes eind jaren vijftig veroordeeld voor kindermisbruik werd desalniettemin door bisdom aangesteld om de leiding op zich te nemen in St Joep. Afgelopen week vonden goede vrienden bij het opruimen van hun zolder achter wat losse plinten  een vergeelde krant. ‘Nooit heb ik die krant willen weggooien’ vertelde zij, ‘daar ik dit verhaal toen al vreselijk vond. De man zal wel dood zijn maar hij woonde ergens bij jouw in de buurt’.

Veel mensen wonen nog ergens in de buurt, afstandsmoeders / misbruikte internaatskinderen die voor de zaak, de omgeving zwijgen. Anno 2012!

Wat zijn er met de verhalen gebeurd? Wat gebeurt er met onze verhalen…door de media afgestoft en opgeruimd tot volgende schokkende onthullingen plaats vinden. We blijven zaken op de kaart zetten maar zijn geen beroepsactivisten, wel laten we onze wil niet andermaal breken en verzetten ons ten volle tegen de stille oorlog die de kerk achter gesloten poorten en deuren doorvoert. En met twee gezichten opvoert zoals we gewend zijn! Een voorbeeldje? Lees het volgende:

Beste,
In Koppen (Belgische TV) vanavond donderdag 6 september komt een getuigenis van iemand uit onze werking Mensenrechten in de Kerk. Ik vermoed dat het programma begint rond 20.40 op TV1.
Het programma is nog ‘in tempo non suspecto’ opgesteld deze zomer, nog voor bekend werd dat Michele Martin welkom was in Malonne.
In een schrijnend verhaal zie/hoor je (toeval bestaat niet?) hoe zusters totaal anders omgaan met slachtoffers van seksueel misbruik dan hoe zij omgaan met daders (cfr. Michele Martin/Malonne) die deze gruweldaden plegen.
Meer info over deze ‘methodes’ vind je zeer goed uitgewerkt in het boek van Carine Hutsebaut , “KLeine Zondaaars” uitgeverij Houtekiet.
In ieder geval een dikke proficiat aan Elise!
Groeten,
Rik