Perverse religieuze moraal

Zeker 9000 kinderen zijn omgekomen in tehuizen van de Ierse rooms-katholieke kerk. Dat blijkt uit een onderzoek. U leest het goed 9000 kinderen. Een massa moord gepleegd door brave, katholieke bestuurders van parochies, kloosters en gemeentes. Het toeval wil dat vanavond op Arte een film over een Pools klooster en zwangere nonnen werd uitgezonden…Les Innocentes…de onschuldigen.

Zo werden ze niet beschouwd, onschuldig was je nooit volgens de katholieke moraal van die tijd, zelfs als je getrouwd was en je de ‘periodieke onthouding’ niet volgde beging je al een zware doodzonde. Dat 9000 kinderen stierven vormde blijkbaar moreel geen probleem.

Les Innocentes, dit historisch drama, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Madeleine Pauliac, een Franse verpleegster en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Actrice Lou de La Age speelt een prachtige hoofdrol. Hoewel veel elementen in de film zijn veranderd, is het verhaal mooi en goed aangepast aan het leven en de moed van Madeleine Pauliac, een vrouw die in 1945 haar leven op het spel zette om Poolse geestelijken te redden.

Wat wil het toeval….uit Ierland kwam dit nieuws

Het kindersterftecijfer in de tehuizen lag tussen de jaren 20 en 90 van de vorige eeuw op zo’n 15 procent, schrijven de onderzoekers van een rapport in Ierland. Jonge kinderen en baby’s leefden in de tehuizen onder erbarmelijke omstandigheden.

In deze tehuizen werden ongetrouwde, zwangere vrouwen weggestopt. In het zwaar katholieke Ierland was het lang een schande als een vrouw voor het huwelijk zwanger raakte.

Excuses

In de tehuizen werden de vrouwen door nonnen voor zondaars uitgemaakt en moesten ze zonder pijnstilling bevallen. De kinderen werden verwaarloosd. De meesten overleden aan luchtweginfecties en buikgriep. Ook werden de vrouwen, die soms het slachtoffer waren van verkrachting of incest, gedwongen hun kinderen af te staan voor adoptie.

‘Perverse religieuze moraal’

De Ierse premier Micheál Martin biedt vandaag in het Ierse parlement formeel zijn excuses aan. Volgens hem was er in Ierland lang sprake van deze “perverse religieuze moraal“.

Martin: “We hadden een totaal verwrongen houding ten opzichte van seksualiteit en intimiteit. Jonge moeders en hun zoons en dochters betaalden daar een vreselijke prijs voor.” Ik kan erover meepraten maar daarover een andere keer meer!

baby slaapt…Tweede kamer ook

Overlevenden noemen het rapport schokkend, maar vinden dat de rol van de overheid onvoldoende wordt belicht. Zo zouden de autoriteiten hebben geweten van de hoge kindersterfte in de tehuizen. Ook in Nederland kwamen de afstandsbaby’s aan ‘het woord in de Tweede kamer. Mevr. Toorenburg van het CDA vloog bij de hoorzitting bijna tegen het plafon van de Thorbecke zaal en riep emotioneel ‘de onderste steen boven te willen krijgen’ nadat wij de afstandsbaby’s op de agenda hadden gezet maar al snel werd in haar oor gefluisterd dit dossier te laten rusten. Pervers? Ja, pervers.

jonge meisjes werden gedwongen hun baby af te staan, hier wat cijfers

Massagraf

Het onderzoek begon zes jaar geleden, toen er een massagraf werd ontdekt met hulp van een amateurhistoricus bij de plaats Tuam, in het westen van Ierland. Het graf lag vol met resten van zeker 800 baby’s en jonge kinderen.