Pop Against Pope

‘Paus Johannes Paulus II verdoezelde misbruik door priesters’

Krijgen we toch nog gelijk? Eerherstel? Nee, hoor de slaafse Limburgse en Nederlandse media bedekken decennia agressieve kindermisbruikers, deden hun mond niet open in het land van de ‘zes minuten talk-show cultuur’, en zonnekoning Matthijs.

De in 2005 overleden paus Johannes Paulus II wist als bisschop in Krakau al heel vroeg dat priesters in zijn bisdom minderjarigen misbruikten. Zelfs toen pedoseksuele priesters tot een celstraf waren veroordeeld, liet hij hen in een ander bisdom opnieuw verder werken. Dat blijkt uit Poolse documenten die een Nederlandse onderzoeksjournalist heeft opgespoord. Vaticaanspecialisten noemen de ontdekking “explosief”.

De Nederlandse journalist Ekke Overbeek, die onder meer voor Trouw en Nieuwsuur werkt, woont in Polen en dook drie jaar lang de Poolse archieven in. “Ik heb concrete gevallen gevonden van concrete priesters in het aartsbisdom Krakau, waar de latere paus aartsbisschop was, die kinderen misbruikten. De toekomstige paus wist ervan en heeft desalniettemin die mannen overgeplaatst. Dat leidde tot nieuwe slachtoffers.”

Heeft een Nederlandse/ Limburgse  journalist enige moeite gedaan om sepots te onderzoeken. Nee, ze verschuilen zich nu in nog grotere anonimiteit en vermijden seksueel geweld te benoemen. Toe maar lafaards in Roermond, Rome of waar priesters kinderen  bezig houden…gij zult niet liegen!