Prinsjes dag met de koning

slidingFeest in de ridderzaal met koning WA en zijn eerste troonrede. Ik hoop dat WA eerst over het klimaat gaat beginnen om een beetje verder te kijken dan de dijken! ‘Verder kijken dan de dijken‘, mooie titel voor nieuw lied. Het zingen van dit lied zal voortaan traditie worden in de ridderzaal daarna mag het gekrakeel rond de begroting ‘losgehen’, in Duitsland zijn de komende verkiezingsuitslagen overigens van méér invloed dan onze hele begroting bij elkaar. Wat gebeurt er in en met ons landje? Drijft Nederland de Noordzee in wanneer de klimaat voorspellingen van de prins gaan uitkomen, niemand durft eerlijk te zijn over de houdbaarheid van onze dijken maar vast staat dat de Noordzee wind met zand ons land binnenzeilt, strak en meedogenloos. Even meedogenloos als de gieren die de banken beheren en liegen over veel verborgen waardes van de pensioengelden vanwege het bankgeheim. De kerk liegt over veel misbruik vanwege het biechtgeheim. De KNVB zet alle zeilen bij om voetballend en schoppend Nederland in bedwang te houden. ‘Uw sliding was te laat’, tien minuten afkoelen! De ander moet veld met gebroken been verlaten, voor onbepaalde tijd.

4,5 miljoen huishoudens leveren volgend jaar in, dat wordt langer dan tien minuten afkoelen, accijns op brandstof en alcohol gaat omhoog dus voor ons zuiderlingen geen probleem…we tanken al jaren in België, en zuipen (de wodka) in Duitsland is die véél goedkoper. Afgelopen Zaterdag zijn we (zoonlief en verloofde) nog boodschappen gaan sjengdoedoen in Aken. Een levendige sfeer met veel life bands op de pleinen rond de Dom, tentoonstelling over Monschau streekproducten met veel aardige mensen die allemaal even communicatief waren. Als je terugkomt in Nederland lijkt het of je eigen land een vreemd land is waar je moeilijk op gang komt, niemand open met je praat, culturele chemische aanvallen op de eigen bevolking worden losgelaten door middel van taalcursussen die nu in plan B staan om ons als culturele hoofdstad dichter bij elkaar te brengen. Al jaren komen wij in Duitsland, België, Wallonië, Ardennen en nu moeten wij terug naar de klas terwijl de culturele top een reisje naar China Chengdu als vice-europese Meister met duur betaalde vertalers..duidelijk maakt dat ’the show must go on’. Chengdu wordt hier in Maastricht dan ook vertaald als ‘Sjeng doe‘…Sjeng jij’?

Nee, Sjeng gaat niet mee! (tien minuten afkoelen…in de kantine). By the way ga naar Heerlen straattheater, cultuur te over.

3 gedachten over “Prinsjes dag met de koning”

 1. Jeee thanks, je vat alles samen waar heel Nederland nog steeds niet van weet hoe ze het uitleggen moeten hoe ze zich voelen en wat ze eigenlijk aan het doen zijn.
  Het word steeds moeilijker te bevatten waar hun taal vandaan komt.
  En och, het water stijgt toch zei ooit een boedistische monik, waar maken we ons toch zo druk over.
  We geloven het gewoon niet,maar nederlanders zijn al jaren monddood, en sukkelen braaf verder van prinsjesdag tot prinsjesdag.
  In frankrijk gaan de mensen nog de straat op als ze 2 euro vijfig meer moeten betalen voor de ziektekosten.
  Denk aan mijn jeugd en de provoos toen durfden we nog, nu niet meer,je mag nog niet meer zeggen dat het koningsschap een illusie is.
  Jammer zo komen we niet meer vooruit, maar zetten we braaf stapje voor stapje onze voeten achteruit.
  grt.marie

  1. Mooi, dat je reageert Marie laat je mening horen…provo??? ja ja die hadden wij in Waubach ook…en dat waren wij!

Reacties zijn gesloten.