Rust in vrede

FILE – In this June 8, 1972 file photo, 9-year-old Kim Phuc, center, runs down Route 1 near Trang Bang, Vietnam after an aerial napalm attack. The war ended on April 30, 1975, with the fall of Saigon, now known as Ho Chi Minh City, to communist troops from the north. (AP Photo/Nick Ut, File)

Kiss….Kissinger nou dat hoeft ook weer niet. Hij ontving in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn rol in de onderhandelingen over het vertrek van het Amerikaanse leger in Vietnam. Ook de Noord-Vietnamese adviseur Le Duc Tho kreeg de prijs, maar hij weigerde hem.

En wij….de actie groep de VPJ, die jaren demonstreerden tegen het Nixon en Kissinger beleid, herdenken hem diplomatiek met een zwart, napalm randje.

De toekenning van de prijs was een van de controversieelste ooit. Twee leden van het Nobelcomité stapten op vanwege de keuze voor Kissinger. Zij waren kritisch over de geheime Amerikaanse bombardementen op Cambodja tijdens de oorlog in Vietnam.

En niet de godvergeten duizenden doden, die vielen onder Kissinger en Nixon vliegend boven het slagveld. Wie rust in vrede?