Samson toont aan scheiding tussen kerk en staat een fopspeen

‘Overheid moet kinderen in tehuizen beter beschermen tegen misbruik’.

De commissie-Samson deed onderzoek naar seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen en eist excuses van jeugdzorginstellingen. Excuses, krakeel van niks, ofwel de bekende Hollandse schijndiscussie! Het moet niet doller worden, excuses waar hebben we die nog meer gehoord? Fopspeen nummer zoveel.

De overheid moet maatregelen nemen om de 40.000 kinderen en jongeren die nu in pleeggezinnen en tehuizen zijn geplaatst, beter te beschermen tegen seksueel misbruik. Vooral kinderen met een verstandelijke beperking lopen “een ontoelaatbaar groot risico”. Voor deze groep is de kans op misbruik driemaal zo groot als bij de kinderen in de reguliere jeugdzorg. Ook bij deze kinderen komt misbruik nog “schokkend vaak” voor, drie tot vier keer meer dan bij kinderen die thuis wonen, staat in de onderzoeksrapporten van de commissie-Samson waarover NRC beschikt en haar persconferentie Maandag (vandaag) dan ook beter door Joep Dohmen voorgelezen kan worden.

(MCU) Is hier een vergelijking te trekken met St Joep te Heel en / of andere katholieke instellingen? Het antwoord laat ik aan u, het is alleen te gek, te walgelijk voor woorden dat verstandelijk gehandicapten het meeste risico lopen. De patronen zijn hetzelfde (verziekte machtsverhoudingen) en het toezicht faalt maar waarom. Op katholieke internaten in de jaren ver voor en na de oorlog kon men onmogelijk falen want het waren ommuurde tuchthuizen waar geestelijken kinderen / jongeren gevangen hielden. De maatschappij heeft de kerk deze muren laten bouwen. Ze heeft er aan verdiend, ze hebben geen vraagtekens gezet bij deze moedwillige opsluiting van duizenden kinderen, het was cultuur en normaal om dit te accepteren. De kerk wilde immers haar autonomie, haar eigen leefregels propageren. Gisteren heb ik nog broeders overste-generaal Benedict Kreutz gesproken, de grote baas van die ärme brüder Franciscus en ondanks het toezicht, de beveiligde muren kon hij geen nieuws vertellen over misbruik: ‘Nie etwas gehört’! Jacobus niet, Leonardus, Seksepietje Landric, Lebuinus, Servatius, Bulletje, ik doe maar een kleine greep, allemaal persoonlijk gekend, baas over en binnen de muren: ‘Nie etwas gehört’!

Drie jaar heb ik gevangen gezeten en geen hond die ernaar kraait en zeker de haantjes uit de RKK niet want ze kraaien allemaal even hard dat ze van niks weten. De overheid kan zich minder verschuilen achter de muren van een internaat, hoewel veel kinderen door kinderbescherming in RKK internaten zijn geplaatst, het toezicht is een illusie maar wat de een mag, laat de ander niet onberoerd. Heeft men niks geleerd van het Deetman onderzoek, ja zover ik het kan lezen is men nu uiterst voorzichtig met een getal te noemen want dan zijn de headlines in de krant:

DEETMAN 10.000 tot 20.000 SLACHTOFFERS SEKSUEEL MISBRUIK; SAMSON 9000 (ik gok maar een getal).

Geen cijfers, data open laten voor wetenchappelijk na onderzoek, lijkt de les die Samson van Deetman heeft geleerd. Feit is dat de werkelijke oorzaak gezocht moet worden in de fatale scheiding tussen kerk en staat. Hoe kun je godsdienstvrijheid garanderen en tegelijkertijd de misdaden door welke religie dan ook begaan, zijn eigen sores laten beoordelen. Hoe kan de staat zich vervreemden met deze scheiding, nu moeten ze erkennen dat het hele systeem niet werkt. Dat het duizenden mensen, kinderen, gezinnen heeft kapot gemaakt en laten we dan niet triviaal gaan doen over cijfers en hoe hoog of laag het misbruik voorkomt tussen de verschillende onderzoeksterreinen. Het is een aarde, een land, een wet, met veel mensen die in een keten van schuld en boete opereren. Want het is dodelijk om de omvang te willen weten van wat heeft plaatsgevonden zonder de machtsverhoudingen te willen aantasten. Het CDA moet zijn lesje hebben geleerd. Nederland een keurig land dat zijn eigen wetten en geschiedenis niet wilt begrijpen.

Er kan nooit volledig toezicht komen in internaten/ tehuizen, net zo min je je eigen personeel de hele dag in de gaten kunt houden, dat er niks gestolen wordt. Wat wel aandacht verdiend is de constatering dat er driemaal zoveel misbruik voorkomt in tehuizen dan in pleeggezinnen. Deze paralel klopt met de internaten, hiermee is de onwil en de verantwoordelijkheid van RKK en overheid bloot komen te liggen. Zij hebben gefaald bij toezicht en seksueel misbruik gefaciliteerd.

SLACHTOFFERS ALLER LANDEN LATEN WIJ GEZAMENLIJK EEN CLAIM INDIENEN TEGEN KERK EN STAAT!

2 gedachten over “Samson toont aan scheiding tussen kerk en staat een fopspeen”

  1. Bert, wat een mooie foto van jou als jong mensje.
    Mijn vrouw pakt (in gedachten) altijd schaar en mes als
    ze zich indenkt dat er mannen zijn die kinderen misbruiken.
    Ze zou dat gereedschap gebruiken!

Reacties zijn gesloten.