De Schone schijn van Rome

De Schone schijn van Rome

eenheid…schone schijn

‘Paus Franciscus doet niets aan misbruik in Kerk’ (DS 17/1:2017). In het boek Lussuria (Lust) beweert de Italiaanse journalist Emiliano Fittipaldi dat kardinalen die kinderen en jongeren niet hebben bijgestaan, wel de priester – daders zijn blijven beschermen die nog steeds de dienst uitmaken in de kerk. Zij zijn hiervoor nooit gestraft geweest door Rome. Voeg daar aan toe dat ook de Romeinse rechtbank die de huidige paus zou oprichten om dergelijke zaken te behandelen nu ook is afgevoerd. Mag je dan niet even twijfelen aan de goede bedoelingen van paus Franciscus?

Verder wordt in dat artikel melding gemaakt dat in de afgelopen 3 jaar weeral 1.200 klachten wereldwijd naar Rome werden gestuurd. Wat laat uitschijnen dat het om een groot getal zou gaan. Niets is minder waar. De laatste 5 jaar werden alleen al in België via arbitrage en de opvangpunten van de kerk meer dan 1.000 dossiers behandeld. Bisschoppen en oversten zijn er aan gehouden, – zo staat tenminste in hun eigen richtlijnen vermeld – al deze dossiers ook naar Rome door te sturen. Als dat zou gebeurd zijn, zouden er in Rome niet twaalfhonderd maar minstens een kwart miljoen dossier moeten zijn aangekomen het laatste decennium. Want zoveel dossiers zijn wereldwijd opgestart of behandeld de laatste jaren.

Nu ook meer en meer duidelijk wordt dat de huidige paus de beloofde rechtbank die hij speciaal zou oprichten om priesters en bisschoppen die dader zijn of beschermer van priesters die seksuele misdrijven op kinderen pleegden, niet zal oprichten, wordt nog meer de stellig bevestigd dat al die hoopvolle woorden van paus Franciscus maar schone schijn zijn geweest.

Ook baart het ons zorgen dat erkende slachtoffers van seksueel misbruik in de Belgische kerk die aan bisschoppen of oversten een schriftelijke bevestiging vragen of hun dossier wel daadwerkelijk naar Rome is gestuurd, zij tot op heden nooit zwart op wit een tastbaar antwoord hebben gekregen. Van de Belgische slachtoffers die persoonlijk naar de paus in Rome schreven omtrent hun eigen dossier, heeft eveneens nog geen enkel Belgisch slachtoffer een bevestiging gekregen dat de dader door Rome zou gesanctioneerd zijn. Het Vangheluwedossier is het meest sprekende voorbeeld voor wat Vlaanderen betreft. Was heel die goodwill vertoning van de paus dan enkel maar schone schijn?

Rik Devillé

www.mensenrechtenindekerk.be