The other side of freedom

freedom of speech spandoek“Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken. Dat is de boodschap die hier op de Dam en ook op veel andere plaatsen doorklinkt.” Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond op de Dam in Amsterdam.

Vele ‘preachers’ in de reguliere talkshows met herhalingen over hoe bruut, hoe walgelijk, barbaars de moordpartijen waren in Parijs. Laat het duidelijk zijn ‘je suis Charly‘ kom niet aan onze vrijheid van meningsuiting daar weten wij alles van, wij hebben een aantal minder ondersteunende cornerstones neergelegd op de stoepen van katholieke huizen / onroerend goed, om Gods deuren te kunnen openen.

Een enkele deur ging ‘open’ maar niet die van de archieven of traden daders naar voren, nee zij verborgen zich achter die veilige, religieuze muren waarachter ze hun misdaden pleegden.

We zijn geschokt maar hebben wij een kaarsje aangestoken voor de honderdduizend doden die door Bush en Blair zijn veroorzaakt in Irak. Ergo: worden Bush en Blair ter verantwoording geroepen bij het internationale gerechtshof Den Haag? Foutje, Sadam had geen massa vernietigingswapens en dat wisten ze; desalniettemin vielen ze Irak binnen. Daarvoor pa Bush, die onlangs 70 jaar getrouwd is met Barbara, had goeie contacten met de oliesheiks en met de oilfamilie van Osama Bin laden. Koeweit een geliefd doel voor de veiligheid van het olie slurpende westen, doden, jawel. Kaarsjes? Nee. Heeft onze vrijheid ook geen bloed aan zijn handen zoals in naam van ‘onze’ God miljoenen mensen zijn omgebracht. Nu hebben we een ‘nieuwe’ vijand die ter terdege bestreden moet worden. Een media die het andere nieuws dat militanten van de terreurgroep Boko Haram tientallen mensen hebben gedood en hun huizen platgebrand in het noordoosten van Nigeria kreeg in het grote nieuws geen gehoor. Vandaag.

De informatie komt amper naar buiten omdat het gebied erg groot is en er geen of weinig journalisten of hulpverleners zijn. Who cares?

Nou, de journalisten die MCU het zwijgen oplegden, het geweld niet vermelden over de afranselingen, opsluitingen, isolaties, dit alles wegknipten moge deze journalisten de vrijheid van meningsuiting in de toekomst iets breder zien want wij kenden geen freedom of speech, en toch moeten we tot op de dag van vandaag hierover verantwoording afleggen. De kerk hoeft niets, slechts te zwijgen.