Slotactie

Gent kerk lichtDe katholieke kerk werkt aan een regeling om misbruikslachtoffers die eerder niet zijn erkend, alsnog een schadevergoeding te bieden.

Dat meldt de Volkskrant woensdag.

De klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heeft ruim 250 gevallen niet gegrond verklaard. Bij de meeste klachten ontbraken andere slachtoffers van de aangeklaagde priester. De commissie kan niemand op grond van een enkele verklaring veroordelen.

Aanleiding voor de nieuwe regeling is volgens de krant de hoorzitting van Wiel Stevens, de voorzitter van de klachtencommissie, in de Tweede Kamer twee jaar geleden. Hij zei niet te twijfelen dat het grootste deel van de afgewezen klagers wel is misbruikt. De regels zouden het niet toelaten om deze klachten gegrond te verklaren. Ook slachtoffer organisatie Klokk heeft zich erg ingezet om deze slotactie tot stand te brengen.

Slotactie

De nieuwe regeling wordt de ‘slotactie’ genoemd en moet een einde brengen aan de jarenlange procedures van voor erkenning en compensatie van de slachtoffers. Het conceptvoorstel is gemaakt door ex-minister Wim Deetman en moet slachtoffers ook de mogelijkheid bieden om in gesprek te gaan met de kerkgemeenschap.

De klachtencommissie heeft 1.100 klachten behandeld. Daarvan zijn er ruim achthonderd (gedeeltelijk) gegrond verklaard. De kerk heeft aan bijna zeshonderd slachtoffers 17,5 miljoen euro betaald.