Solidariteit

München-president Uli Hoeness van Bayern vraagt UEFA-voorzitter Michel Platini in niet mis te verstane bewoordingen  ​om zich te positioneren tegen het autoritaire regime in Oekraïne. Het land host gezamenlijk met Polen over een paar weken het Europese kampioenschap voetbal. “Ik hoop van harte dat  Michel Platini zijn mening uit”, zei Hoeness in een interview met der Spiegel.

Wij bij MCU begrijpen dat veel mensen moe zijn van de strijd tegen het huichelachtige bolwerk van de RKK die nog geen dader heeft veroordeelt in de onthullingen seksueel misbruik. 10.000 tot 20.000 en het lijkt of er niks aan de hand is, zo gaat de kerk om met haar geschiedenis…zwijgzaam en in alle nederigheid maar daden? Nu met de voetbal uren in het vooruitzicht kunnen we de hoofdbreken thema’s van katholieke makelij even naast ons neerleggen. Panem et circenses ofwel brood en spelen, laat de gladiatoren uitrukken het volk dient zich te ontspannen.

Nu zit in de Oekraïne een mevrouw, Julia Timoshenko, in de gevangenis, nog niet zo lang geleden was zij president van de Oekraïne, nu beschuldigt van machtsmisbruik. Wat zijn de verschillen met andere toernooien, in andere landen, op andere tijden? In 1978 werd in Argentinie onder luid protest ‘Nederlands hoop in bange dagen’, de politieke gevangenen aan de kaak gesteld…wij zwegen en waren jaren later toen Maxima onze prins schaakte ‘gevoelig’ voor de martelingen in dat land.  Argentijnse dictator Jorge Videla heeft in 1978 een deal heeft gesloten met de toenmalige Peruaanse president Francisco Bermudez om een wedstrijd te kopen. Nu, ondanks een prachtige koninginnedag alvast een voorschotje op de zomer, laat het een mooi kampioenschap worden met eerlijke verdeling van de prijzen. Laat de kerk niet ontsnappen aan haar taak zich te melden in de rechtstaat, hoewel onwaarschijnlijker dan dat de nieuwe kampioen die deze zomer in de Oekraine schittert, er ook maar een politieke gevangene vrijkomt……en de Uli Hoeness der Nederlanden zal zich over een paar jaar melden. Gevoelig!

Kan niet die mooie kop van Julia op ons shirt, of daaronder…mits wij scoren??????????