Spoorloos in de zeden

Helena, Sergio, Leonardo
Helena, Sergio, Leonardo

Spoorloos besteedde Maandagavond een interessante aflevering aan de geadopteerde Sergio uit Brazilië, daarin vertelde zijn zus Helena over verdoving en seksueel misbruik in een kindertehuis gerund door nonnen. Ook de congregatie werd genoemd maar op de site van Spoorloos wordt deze niet meer vermeld. Sterker: het fragment waar Helena van Sergio zich uitlaat over verdovingen (slaapmiddelen) (Luminal?) en seksueel misbruik is de vertaling weggelaten.

De katholieke radio omroep is nog steeds een beetje een bedremmelde potloodventer die zijn jas opentrekt en vervolgens toch de feiten naar de achtergrond schuift, bang voor teveel kritiek op de baas in Rome en zijn organisatie?

De zwijgcultuur en angst voor katholieke pressie zwicht de KRO mea culpa afraidblijkbaar voor deze gruwelijke werkelijkheid die ooit in Nederland floreerde tijdens veertiger, vijftiger en zestiger jaren, zelfs tot in de zeventiger jaren. Niet teveel publiciteit voor dit soort onzalige zaken.

Ook door Bulletje op internaat te Bleijerheide werden kinderen verdoofd, een van hen was ik. Wereldwijd echter gebeurde dit bij vele andere kinderen, schokkend, en de zus en broer Leonardo van Sergio zijn tot hun twaalfde in tehuizen verbleven. Getraumatiseerd uiteraard.

Uit de missie gebieden krijgen wij al jarenlang informatie over misbruik van Indonesië tot Brazilië, echter veel info blijkt moeilijk voor het voetlicht te brengen. Broeder Valentinus, de man oorheeft binnenkort weer feest, haalde geld op voor de kindjes in Potim, Brazilië. Hier wordt hij beschuldigd van kindermisbruik en toch kan zo’n man sier maken met liefdadigheidsgeld opgehaald in de kerk, dus beminde gelovigen weet waar u uw geld aan uitgeeft. Soep uitdelen als de Vlaamse pater en daarna leuke dingetjes fluisteren in de oortjes van zeer arme kinderen.

Wordt vervolgd!