Achter kloostermuren

Maltese bisschop Charles SciclunakloostermurenPaus Franciscus laat de Maltese bisschop Charles Scicluna onderzoek doen naar seksueel misbruik binnen de Schotse Rooms-Katholieke Kerk.

De reden is het plotselinge aftreden van kardinaal Keith Patrick O’Brien in februari vorig jaar.

De aartsbisschop van St. Andrew’s en Edinburgh trad af, nadat hij was beschuldigd van misbruik van jonge priesters in de jaren 80. O’Brien erkende dat hij zich seksueel had misdragen en dat hij tekort was geschoten in wat van een bisschop mag worden verwacht. De kardinaal verliet Schotland voor maanden om zich geestelijk te verdiepen en boete te doen.

Dit is een oud-nieuws bericht doch het blijft voor veel slachtoffers seksueel misbruik een doorn in het oog dat zij gefileerd worden tot op het bot, bewijzen moeten overleggen na een procedure die de verjaring doelbewust opheft in een eigen rechtspraak ‘systeem’. Herinneringen proberen als een kubus in elkaar te passen, en meten, de daders komen echter niet in beeld. Een dader profiel ten ene male ontbreekt dus wij dringen aan op een onderzoek naar geweld, en achtergronden bij dit geweld / misbruik. Niet in juridische zin maar in psychologische, morele houding naar elkaar. Don’t forget…de weg naar verzoening.