White lives (are) better

Het viel me op, recentelijk in Maastricht vier keer een uitgebreide controle door politie, met zwaailichten, midden op de weg, Ruttensingel wie wordt aangehouden: en ja hoor zwarte mensen. Ik dacht het kan geen Amerika zijn hier waar the black lives matter beweging strijdt tegen racisme, haat en vooroordelen. Nee, het kan niet…doch gisteren in ons ‘slackline park’ wederom politie en wie houden ze aan…een met donkere huid getinte groep jongeren. Toevallig stond ik bij mevrouw die heel lekker biologisch ijs verkoopt. Ik vertelde haar dat het me opviel dat politie vaak zwarte mensen aanhoudt en zij op haar beurt reageerde dat haar man in de gevangenis had gewerkt waar 90% van de gedetineerden donker was. Betekent dit dan dat wij, witte mensen beter volk is, riep ik verontwaardigd. Zwarte mensen iets doen waardoor zij vaker in de gevangenis belanden? White lives are better en goedkoper? Vervolgens trof ik goeie vriendin die in een Maastrichtse winkel werkt waar het nodige verdwijnt, deze opmerkelijke, weliswaar nog oppervlakkige beschouwingen mijnerzijds, zij mij op het hart drukte: ‘diegene waarvan je het minst verwacht stelen het meest. Witte boorden meld u zich anders wordt het zo’n eenzijdig verhaal.