Wie draait door? De wereld of Matthijs….

‘de media burn-out fabriek’

burn-out fabriek!!?? Ja, hoor een van de ontslagen redacteuren hield het er ook niet meer vol, zij deed haar stinkende best en durfde eisen te stellen aan Matthijs dus duurde het niet lang voor ze ontslagen werd.
Nu had ik de eer dat zowel DWDD als Pauw en Witteman’, dezelfde dag belden en wij, mea culpa united MCU klokkenluiders), toen in 2010 tijdens de grote onthullingen seksueel geweld in de RKK als gast werd gevraagd om ons verhaal te doen in een van de populaire talk-shows op TV.
Ik moest kiezen tussen DWDD en P&W en ik tegenover deze redactie me afvroeg waarom Peter R. wel in de ontbijtshow, als ’s middags op de radio en / of s’ avonds in menige talk-boulevard vaak zonder nieuws feiten overal kon aanschuiven…tegen ruime betaling.
.
‘Het is alleen weggelegd voor BN’ers of je moest uit de dood zijn verrezen dan golden deze zelf-made media regels, even niet.
.
Ik moest kiezen en wist me geen raad dus begonnen beide redacties mij meer ’tijd’ aan te bieden: ‘nee geen zes minuten voor mijn verhaal maar zeven minuten, ook zouden ze het onder elkaar wel regelen’??
Seksueel misbruik in de RKK was in 2010 voorpagina nieuws met grote artikelen in de Telegraaf, Volkskrant (halve pagina met alleen mijn hoofd), NRC en de bange Limburgse media begonnen eindelijk te schrijven want hadden zij niet mede gezwegen over het alom bekende rooms-katholieke seksueel geweld op de vele Limburgse internaten?
Het OM seponeerde tal van klachten over kindermisbruik omdat priesters niet aan seks mochten doen van de Heer?
Zielig toch maar aan het kind werd nooit, niet gedacht.
Priesters / religieuzen, de arme broeders Franciscanen van Bleijerheide in het bijzonder konden op steun rekenen vanuit de media en vanuit het OM, zij zwegen. Toen ik aangifte kwam doen….stonden twee vrouwelijke agenten /  politie van Heerlen me te woord met hun hand op de holster van hun pistool…ongelofelijk… het was zeer intimiderend.
.
DWDD zond, na P&W uitzending een stuk uit het interview met P&W, herhaalde voor een miljoenen publiek mijn optreden dat onverwachts ging over mijn kapsel. Ik kreeg in die herhaling de mening van Matthijs over me heen (die nergens op sloeg). Harry Mulisch zat ook aan tafel die avond, zelf bekend met de oorlog. Uiteraard de hiërarchie vereiste dat Paul Witteman wist te vertellen dat Harry Mulisch ooit betast was door een broeder in het ziekenhuis, daarna deed ik mijn verhaal over de godsdienstpater (Gijsen?).
De canonieke onderzoek-commissie wees mijn klacht overigens af omdat ‘ik niet kon bewijzen (??) dat Gijsen aanwezig was op internaat rond 1962’. Het gesprek bij P&W kreeg een onverwachte wending toen een foto van mij in beeld verscheen. Op de foto ben ik zes jaar.
Bertje en zijn Hitler kapsel.
.
Er werden grapjes gemaakt over mijn kapsel want het was toen gangbaar om dit model op een zesjarig hoofd te knippen. Omdat de grapjes over ‘mijn’ kapsel vergeleken werden met Hitler, riep ik relativerend tijdens het vertonen van deze foto, dat ‘ik het was…hij is het’ (Hitler dus) suggereerde Matthijs dat ik inderdaad met een beetje zelfkennis in de voetsporen van Adolfje kon kruipen? Hoe bot kun je zijn met deze geborneerde zelf obsessie  na de ‘afwijzing om niet in DWDD’ aan tafel te schuiven. Een dikke schop na, weinig tactisch en  invoelend maar Matthijs moe(s)t scoren!
.
Excuses voor deze Hitler vergelijking zijn niet te verwachten maar mijn vader zat in het verzet, mijn tante (ben ik trots op) en broers van mijn opa verhuisden naar Amerika omdat ze het juk van de katholieke kerk niet meer konden verdagen. In het zuiden zijn ze dol op het bashen van een individu, een klokkenluider…die voor zijn mening opkomt en ik de schreeuwlelijkerds / daders van misbruik van internaat aanpakte…maar ja DWDD heeft me niet kunnen interviewen dus dat zou met de kennis van nu wel grappig geweest mits het verbale-geweld op internaat ter sprake was gekomen….ach, praat maar liever over mijn haren.