Zelfmoord een doodgewone zaak

priester boordEen priester op een Australische school bleek bijzonder consequent te zijn. Hij heeft daar namelijk iedere jongen tussen de tien en zestien jaar misbruikt. Een speciale commissie die onderzoek deed naar de manier waarop de autoriteiten in het verleden zijn omgegaan met signalen over kindermisbruik, sprak zich uit.

De priester werkte in het begin van de jaren tachtig op een school in Ballarat, waar hij volgens een raadsvrouw berucht was onder de jongens (lijkt op Bulletje). Hij is al vier keer veroordeeld voor misbruik en zit daarvoor nog steeds vast (al vier keer veroordeeld en steeds laten ze hem zijn gang gaan). In totaal gaat het om minstens 130 gevallen (in Bleijerheide gaat het om rond de duizend kinderen).

“We zullen aantonen dat zijn gedrag onder de jongens niet arme broedergeheim was”, zei de raadsvrouw ( bij de broeders was het ook niet onbekend). In de stad in de staat Victoria vond volgens haar al veel eerder grootschalig misbruik plaats. Op één basisschool misbruikten in 1971 alle mannelijke leraren en de schoolpriester kinderen, zei ze.

Het misbruik heeft voor veel slachtoffers levenslange gevolgen (maar het wordt nog steeds niet breed onderkend). Later in het onderzoek krijgt de commissie een klassenfoto te zien met 33 jongens, van wie inmiddels twaalf zelfmoord hebben gepleegd.

“Er zijn veertig gevallen van zelfmoord bekend waarbij in de afscheidsbrief een verband werd gelegd met het misbruik, maar ik ken nog veel meer slachtoffers die zich van het leven hebben beroofd”, zei een van de slachtoffers tegen de zender ABC.

Zelfmoord een doodgewone zaak!