De zilverpapier prullenbak

kongoZaterdag avond 21/03/2015, NPO 2 (Ned. 2), om 21.15 uur het programma ‘Dit is de dag’. ‘seksueel misbruik door missionarissen in missiegebieden’.

Pater Cornelio heeft tegenover het Meldpunt Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk schriftelijk erkend dat hij zich aan jongens heeft vergrepen. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek (EO) zaterdag.

Pater Cornelio werkt sinds 1988 in Brazilië. “Ik heb een dagopvang opgezet waar ik dag in dag uit kinderen begeleid bij het maken van speelgoed”, zo vertelt hij over zijn werkzaamheden.

De pater, die voor zover bekend nooit is veroordeeld, was tussen 1962 en 1988 leider van het katholieke jongerenwerk in Vught. Drie mannen hebben, onafhankelijk van elkaar, gemeld dat ze als kind door hem zijn misbruikt en toekeken als hij zich aan andere jongetjes vergreep.

Maatregelen

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de congregatie waar de pater aan verbonden is, was al geruime tijd op de hoogte. Maar de beloofde ‘passende maatregelen’ bleven uit. ”Ik heb van de congregatie voor misbruik ook nooit een bestraffing gekregen. Helemaal niets“, zo zegt de pater. Andere beschuldigingen verwijst hij naar de prullenbak.