Zoek jezelf bij de broeders

arme broeders franciscanen

‘Zoek jezelf bij de broeders’, dat is nu een leuke titel voor boven een artikel zoals weergegeven in de VPRO gids waar vol lof en hip medeleven met de broeders Norbertijnen, het kloosterleven bewierookt wordt.

Schrijfster van artikel Merel van Ommen heeft zeker nooit gehoord van het echte leven ‘bij de broeders’ zoals wij ‘mea culpianen’ ons verhaal deden bij de commissie Deetman, als klokkenluiders de ware aard van het ‘kloosterleven’, mochten genieten en pas konden openbaren in 2010 onder strakke regie van de kerk.

Ook onze commissaris van de Koning Emile Roemer, die ik nog ken van de Tweede kamer en mij vriendelijk groette gaat in de Brabantse kloosterorde op retraite (reflectie heet het nu) een vrouwelijk begrip.

‘Lekker nergens aan hoeven te denken’, schrijft Merel geeft zij geheel gratis aanbevelingen van hoe deze zoektocht naar jezelf te beginnen. Dat honderden, zo niet duizenden kinderen in kloosters zichzelf hebben verloren of misbruikt dan wel gestraft zijn omdat zij zich niet snel genoeg onderwiepen, doet al niet meer ter zake want we zijn snel in het vergeten van onprettige beelden. Snel een ander beeld terughalen van celibataire oude broeders in sobere kloostergangen hun gebeden doen, ja hoor en dat wordt door Merel vol lof aan geprijsd, de katholieke kerk kruipt door dezelfde gaten terug in anonimiteit en onderdanige zelf-verloochening zoals dat ooit moest bij de broeders…jezelf verliezen.

Ach, zoek jezelf en betaal er een prijs voor wie het zich kan veroorloven want alle hectiek keert daarna ook weer terug…bij de broeders. Wij weten er alles van.

‘Ontmoeten we je snel in Brabant’, vraagt Merel nog gezellig…hoe onafhankelijke journalistiek een bijdrage levert aan onze vergetelheid.

Bij de broeders