Beschermeling (van band wisselen gaat sneller dan van Bisschop)

Van band wisselen gaat sneller dan van Bisschop (of van masker)

Paus Franciscus onder vuur door steun aan omstreden Chileense bisschop

Paus Franciscus heeft voor veel ophef gezorgd in Chili door het aan het einde van zijn staatsbezoek op te nemen voor een omstreden bisschop.

Zolang er geen bewijs is dat de Chileense bisschop Juan Barros medeplichtig is aan het verhullen van de pedofiele wandaden van de Chileense priester Fernando Karadima, maken mensen die claimen slachtoffer te zijn zich schuldig aan ‘laster’, aldus de paus.

De manier waarop Franciscus ‘laster, is dat duidelijk’ uitsprak gaf geen blijk van medeleven, empathie. Wat we in de RKK bij vele ‘geestelijken’, hebben meegemaakt vanaf 2010 (denk maar rustig aan narcist Bodar) is van het zelfde laken een pak. De manier waarop de paus hier omgaat met vermeende beschuldigingen is kenmerkend voor deze kerk en haar geloof in zichzelf. Een kritische opmerking en je ligt eruit, de paus neemt het op voor zijn bisschop want hoe hoger een beschuldiging uitvalt hoe dichterbij je bij hem komt, bij de curie, kortom de top van de Rooms katholieke kerk. Zijn masker viel in gefragmenteerde gruzelementen als het carnaval maar we zagen: het ware gezicht van deze paus, die tot nu toe op veel steun en warmte kon rekenen.

Als kind op internaat lag je er meteen uit na eerlijke beschuldigingen van misbruik en als straf werd je beloond met een afranseling en twee weken opsluiting, isolatie. Niemand mocht met je praten (waarvoor zou dat zijn) en ik mocht met niemand praten anders kregen mijn klasgenootjes ook straf. Methode kerk vanaf heugelijke tijden tot het heden in Nederland waar mea culpa werd gedesavoueerd en met veel ellebogen verstoten.

De kerkvorst haalde uit na een vraag over de kwestie van een Chileense journalist: ,,De dag dat ze me bewijs leveren tegen bisschop Barros zal ik praten. Er is geen spatje bewijs tegen hem. Het is allemaal laster. Is dat duidelijk?”

Is het duidelijk paus dat een klacht A) niet door de kerk onderzocht moet worden b) was er bewijs in het onderzoek seksueel misbruik door Deetman, in de commissies van het meldpunt….geen bewijs, 0.0 / nada. DNA is schoongewassen in de wasserette van Bleijerheide. Nr 33 is weer schoon!

Nu jullie nog!

Punt is dat een van zijn beschermelingen, bisschop Barros van het zuidelijke bisdom Osorno weet zou hebben van Karadima’s praktijken. Barros was destijds beschermeling van Karadima. Maar volgens de paus bestaat daarvoor geen enkel bewijs en zou de bisschop mikpunt zijn van een campagne van linkse tegenstanders.

Juan Carlos Cruz, een van degenen die Barros van medeplichtigheid beschuldigt, tweette vanmorgen verbijsterd. ,,Alsof ik een selfie had kunnen maken terwijl Karadima mij en anderen misbruikte en Juan Barros erbij stond te kijken.” De harde toon van Il Papa in zijn verdediging bewees volgens Cruz ,,dat er niets is veranderd en dat zijn verzoek om vergiffenis leeg is.”

Commentatoren in Chili noemen de uithaal van de paus een ‘enorme fout’. Volgens politicoloog German Silva zal die nadreunen in Chili en de rest van Zuid-Amerika.

Leestip: Doet paus Franciscus genoeg om seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken te bestrijden? Totaal niet, stelde de Italiaanse onderzoeksjournalist Emiliano Fittipaldi vorig jaar in een boek.