How to celebrate Christmas

De prijs voor een kerstboom stijgt dit jaar flink. Consumenten moeten vijf tot tien procent meer betalen voor een boom.

Dat komt volgens Buurte Kwekerijen in het Gelderse Oene, een van de grootste kerstbomen producenten in Nederland, door een tekort aan kerstbomen.

Minder kerken, minder gelovigen en nu ook nog minder kerstbomen. De kerstboom in crises tijd voor een beetje sfeer in huis kost u 25 euro, dat is het dubbele van de prijs uit pakweg 1989 toen ik mijn best deed om mijn zoon iets van het Christelijk geloof mee te geven. Veel hielp het niet want hij ramde met de hond tegen de kerstboom toen bleek dat de naalden massaal naar beneden vielen. Stille nacht, ik verheug me op de stilte, geen auto’s, geen consumptie hectiek (de reclame’s stoppen toch met de kerst??) want dat is nou fijn aan kertsmis, stilte en kleine attenties, een beetje lekker eten, tenminste als je familie hebt.

Jaren geleden heb ik met mijn beste vriend Simon kerst gevierd. We voelden ons alleen en we hoopten gewoon wat troost bij elkaar te vinden. Muziek maken, de stad in, elkaar filosoferend een beetje overeind houdend. Als we elkaar aankeken zag ik de eenzaamheid uit zijn ogen rollen en voelde die bij mij krachtig opwellen. Naarmate de middag vorderde werden we steeds triester, alleen zijn is niks aan maar met zijn tweeën alleen zijn activeert somberheid in dubbele, verhevigde mate.

 

Klere, het liefst sla ik dit feest over. Jezus is helemaal niet geboren in de winter in een stal anders was hij doodgevroren met dat dekentje. In Trouw een artikel over de mens Jezus die we zelf verzonnen hebben, en in werkelijkheid uit een aantal figuren, identiteiten bestaat (gelijk Harry Potter). Men verzint alles om dit figuur Jezus voor zijn / haar karretje te spannen, een imago aan te meten dat niet meer lijkt op de boodschapper…arm, en geloofwaardig.

 

De beste kerst werd door mijn Oma te Wittem beleefd. Aan de voet van de Gulpenerberg in een boerderij werd na de nachtmis een grote familie tafel gedekt zoals alleen zij dat kende. Glimmend bestek, kaarsen tussen het oude porselein en een zelf samengestelde menukaart met veel wenken en aanwijzingen uit het boek ‘Kook en Huishoudboek’ voor het platteland. Nu het Heuvelland zat er niet mee in deze Utrechtse uitgave. Er werden lang vooraf allerlei soorten jams ingemaakt, bessenjam, pruimenjam, kwetsenjam ook wel genoemd of bosbessenjam; pastei, en zelf gemaakt kerstbrood met de heerlijkste roomboter, appelstroeder en poedersuiker na. En dan werd er gezongen door de kwetsbare stem van mijn Oma die geen noot kon vasthouden. Ik vond het prachtig want zij meende het, en die andere gelovigen zongen haar zuiver na.

Volgende week wintertijd en dat betekent dat het opeens veel eerder donkerder is, onnatuurlijk donker. Niet veel meer draait om natuurlijkheid, om eenvoud en sfeer met Mariakaarsen wiens maagdelijk lijf wordt opgebrand. Het gevoel van samenhorigheid aan een tafellinnen tafel ergens in het Heuvelland, er brandde licht op de binnenplaats van de boerderij dat nauwelijks scheen. De kosten, de zelfredzaamheid bestond uit een devies:

Wie niet uit alles wil leren……. Wil in het geheel niet leren.

Voor als u mocht wanhopen dat het minder wordt, teveel consumptie keelt u, en het is te laat spaarzaam te worden wanneer de beurs leeg is.