De paus en Deetman

In Nieuwsuur zag ik reportage over de paus, die steeds moeizamer zijn open houding en menselijk gezicht kan laten zien om het probleem van seksueel geweld te pareren. Hij wil er niet over praten of zo min mogelijk en dat is juist het probleem met doofpotten, die willen tot de laatste bladzijde omgeslagen worden. Ierse slachtoffers zijn uit de Vaticaan commissie gestapt omdat het probleem maar voor een kwart wordt aangepakt of zoals een ander Iers slachtoffer voorstelde om alle archieven bij de Congregatie voor de geloofsleer naar buiten te slepen in the public eye….

En wat betreft ’the Texas cowboys’, hopelijk is het geen schijn-transparantie!

Deetman kwam ook in beeld als voorbeeld hoe je te werk moet gaan. Hij bezocht de paus en zijn aanpak / commissie zou als richtlijn moeten dienen. Wij, als slachtoffer-organisatie kijken daar nu (zie blog gisteren) beetje anders tegen aan. Vanaf het eerste gesprek Mea Culpa met Deetman heb ik tegen Deetman gezegd dat hij het voortdurend over slachtoffers had (de slachtoffertjes!!!) maar het woord DADER niet in zijn mond nam. Ik hoorde hem denken met die gast kunnen we niet onderhandelen dat is koren op de molen voor heel wat onthullingen, ook bij het OM. Aldus werd ‘slachtoffer-organisatie’ Klokk met anderhalf miljoen subsidie, opgericht.

Politie OvJ Heerlen weigert al van 2014 na dringend Tweede kamer verzoek een artikel 12 procedure in gang te zetten. Wie beschermt hier de rechtstaat of beter wie beschermt de kerkstraat? Juist de oude machthebbers.

En zie op het einde van de rit toen alle procedures in 2017 afgesloten werden, is er nog een filmpje met mijn reactie waar ik zittend naast kardinaal Eijk mijn commentaar geef. Geen krant, geen journaal schreef of berichtte erover….en dat was in 2010 héél anders maar toen was seksueel geweld, voor een paar maanden….héél hip.

film Willem Bosch