Excuses van Mettavihari

bhoeda habijtHier gaan we weer…excuses, बहाने…बहाने….बहाने (op zijn Hindi’s) Boeddhistische tempel Buddharama in Waalwijk heeft de slachtoffers van seksueel misbruik dinsdag excuses aangeboden.

In een open brief betuigt huidig voorzitter Toine van Beek namens de tempel spijt ”voor de misdragingen van Mettavihari”, de monnik die vanaf de jaren zeventig volgelingen misbruikte in Waalwijk en elders in Nederland.

In totaal melden zich 21 slachtoffers nadat het misbruik via de NOS naar buiten kwam.

Mettavihari werd begin jaren tachtig weggestuurd uit Waalwijk, nadat een minderjarige jongen uit de buurt van de tempel bij de politie had gemeld dat hij was misbruikt. Van een zaak tegen de monnik kwam het echter niet. In 2007 is hij overleden.

Meldpunt Boeddha

Inmiddels heeft Buddharama een online meldpunt geopend. Slachtoffers kunnen via de site van de tempel in contact maanziek 2komen met een onafhankelijke vertrouwenspersoon. De tempel zelf gaf eerder al aan hen graag te willen bijstaan. De wensen van de slachtoffers zijn daarbij leidend (verjaring mag niet leidend zijn).

Typisch hoe veel overeenkomsten er zijn tussen RKK misbruik en deze Mettavihari. De zelf gecreëerde hiërarchie in al deze instellingen, niches, internaten, sub-afdelingen van grote religiën kunnen los van controle, OM bemoeienissen en ander netwerk dat tussen kerk en staat ‘ondermaand’, hun gang gaan. Ook ‘onze’ broeders en zusters van de kerk, hadden schuilnamen, duistere alter-ego’s, artiesten-code namen, en ja krijg de geest dan maar eens stil wanneer een stemmetje zegt….mmmm lekker ding!