Koelpieten

mijn koelpieten25 Mei was ik bij de nog levende broers van mijn vader, de dag dat mijn vader jarig zou zijn, mits hij iets langer had kunnen leven dan de 37 jaar die hij cadeau kreeg, wilde ik met mijn ooms en hun vrouwen doorbrengen. Daar kreeg ik te horen dat een van de broers van mijn vader na 40 jaar de longen vol stof te hebben gepompt, diep onder in de koel te hebben gewerkt, werkdagen van méér dan 12 uur kende, geen parkeervergunning (invalide kaart) kan krijgen daar hij nog een beetje kan lopen. Hij moet zich met een kruk ophijsen en van de ene stoel naar de andere begeven, trappenlopen gaat niet. Hij heeft van de buren een oude invalide wagentje geleend maar recht op een moderne invalide wagen heeft hij niet.

Miljoenen uit de mijnwerkers pensioenen zijn verdwenen, miljarden door de banken achter dikke nekken geduwd, nooit heeft deze man en zijn vrouw die een kapperszaak had van sociale voorzieningen gebruikt gemaakt. Allerlei tuthola’s bekken deze mensen af door ze allerlei nietszeggende en hopeloze regeltjes door de strot te duwen. Mijn vader was politie agent, als die nog geleefd zou hebben, had hij alla de Daltons zich een weg gebaand door bureaucratisch Limburg dat zijn mijnen heeft gesloten, en de ‘koelpieten’ nu echt laten stikken! mijnen koel bus

3 gedachten over “Koelpieten”

 1. De staat en de kerk hadden het vroeger samen voor het zeggen Diep verscholen is het heden nog precies eender. Daar lopen wij, lotgenoten, keer op keer tegen aan. En Bert met zijn familie ook nog een keer. Zo netjes het aan de buitenkant gesteld is, zo onredelijk, onbeschoft is het inhoudelijk.

 2. Bert ik kan mij het goed voorstellen om met ooms en tante’s te praten over je VADER.
  Ik heb het zelfde maar alle broers en zussen van mijn ouders zijn al lang overleden.
  Met mijn broers en zussen die nog leven kunnen wij daar ons verhaal samen goed in kwijt en dan komt de grootste onzin en geluk maar ook verdriet die er toen was weer naar voren. Ik ervaar het als een positief medicijn.
  Dan leef ik weer helemaal op en de gekste en leukste dingen komen dan weer boven.
  Deze gedachten zijn GOUD waard en die kan niemand meer afnemen, ook niet de grote heren van de staat en van de kerk.
  Ik voel helemaal met jou mee.

  Gr AT

Reacties zijn gesloten.