Mars voor het leven

wapen pik

Het wordt tijd voor verandering tegen de onderlinge, burgerlijke wapenwedloop. Iedereen wil een wapen om zich te verdedigen maar tegen wie? In de Verenigde Staten hebben scholieren massaal geprotesteerd tegen vuurwapengeweld. Op duizenden scholen in het hele land werden de lessen zeventien minuten stilgelegd. Leerlingen en leraren verlieten de klaslokalen om de zeventien doden van de schietpartij vorige maand op een school in Parkland te herdenken. Jongeren willen zich niet langer blootstellen aan deze executie ‘shoot-down’ op universiteiten en scholen waarvan het einde niet in zicht lijkt.

Ook voor het Witte Huis in Washington kwamen kinderen en volwassenen bij elkaar om te protesteren. Ze keerden zich met spandoeken tegen de NRA-wapenlobby en hieven spreekkoren aan met de kreet “We willen verandering”. Trump kreeg heel wat dollars van de NRA om wapens nooit te verbieden.

In Parkland, waar een negentienjarige oud-scholier veertien studenten en drie volwassenen doodschoot op Marjory Stoneman Douglas High School op 14 februari, kwamen studenten bij elkaar op een sportveld. Na het bloedbad vormde zich al snel een luidruchtige protestbeweging.

Naast de protesten van woensdag is er een ‘mars voor ons leven‘ gepland op 24 maart in Washington. Tienduizenden deelnemers worden er verwacht. Wie doet er mee hier in Nederland?