Nonnen seks (je moet er maar zin in hebben)

Volgens een recent rapport (kan aangegeven worden welk?) zijn vele vrouwelijke religieuzen in India het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door priesters. Soms ging het om ongewenste aanrakingen of kussen, maar vaak werden zij ook betast of onder druk gezet om intieme contacten te hebben. Niet zelden werden ze ronduit verkracht. Ook wanneer het misbruik werd gemeld, deed de kerkleiding nauwelijks inspanningen om dat een halt toe te roepen.

Ook uit andere landen in Afrika en Azië en zelfs Europa en Amerika zijn er gelijkaardige getuigenissen van vrouwelijke religieuzen.

Zusters getuigen over priesters die hun slaapkamers binnenstormen en hen onder druk zetten om hechte vriendschappen om te smeden tot seks, staat te lezen in het rapport (welk rapport?? en is ook wel een beetje raar priesters die de slaapkamers binnenstormen…beetje fake-news!) De zusters getuigen over verkrachtingen door priesters, al of niet dronken. Door de patriarchale cultuur in India en de ondergeschikte positie van vrouwen werd het seksueel misbruik, dat in de Indiase samenleving ook bij huispersoneel vaak voorkomt, ook door vele vrouwelijke religieuzen zelf als normaal ervaren.

Veel zusters zijn bang om over het seksueel misbruik te getuigen of klacht in te dienen om het imago van de Kerk niet aan te tasten.

Anderzijds maken nationalistische hindoes en hun media van de beschuldigingen van misbruik handig gebruik aan om de katholieke Kerk in een kwaad daglicht te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat het taboe blijft bestaan en vrouwelijke blijven slachtoffers zwijgen, omdat zij te bang zijn om door hun omgeving en familie afgewezen en uitgesloten te worden.

Dit soort parallellen kunnen wij bevestigen maar daarmee is het nog niet bewezen of beter: geloofwaardig. Probleem met de kerk is de gesloten hiërarchie waardoor je niet gelijk je klacht kunt doen. Of je wordt verwezen naar de biecht, en daar zit een man, vrouwen kunnen geen priester worden bij de katholieke (homo club). Of inderdaad het ‘beschadigen van de kerk’, wordt als doodzonde gezien en juist hiervoor moet een mentale omslag bij priesters gemaakt worden. De kerk zou al deze verboden moeten opheffen anders is het einde nabij voor deze ‘seksloze’ kerk.