Op uw seksuele gezondheid

Zes procent van alle mannen en 22 procent van de vrouwen heeft te maken gehad met seksueel geweld. 11 procent van de vrouwen is verkracht, tegenover een procent van de mannen.

.
Dat blijkt uit het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017 van onderzoeksbureau Rutgers. Het bureau ondervroeg 17.000 Nederlanders tussen de 18 en de 80 jaar oud.

Als zoenen of ongewenste aanrakingen ook mee worden genomen, dan liggen de percentages hoger, namelijk 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen.

Catherine Deneuve heeft haar excuses aangeboden aan slachtoffers van seksueel geweld die beledigd waren door een open brief die zij ondertekende. Daarin lieten de Franse actrice en 99 collega’s weten dat de #metoo-beweging te veel een heksenjacht is geworden.

Deneuve schreef zondag in de Franse krant Libération dat ze wel nog altijd achter die brief staat. In het manifest verdedigen de afzenders “legitiem flirten, verleiden en onhandig aandringen” en geven ze af op de “golf van puritanisme” sinds de bekendmaking van seksuele misdragingen in Hollywood.

In haar brief zondag herhaalde Deneuve een deel van het sentiment uit de eerste verklaring: “Ik hou er niet van dat in deze tijd een simpele beschuldiging op sociale media voor straffen, ontslagen en soms lynchen door de media zorgt.”

5 procent van de vrouwen en twee procent van de mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld voordat ze twaalf jaar oud waren. Seksueel geweld heeft vaak een grote impact op het leven van iemand die er slachtoffer van is geweest. Veel mensen hebben psychische problemen. Ook kunnen ze later in hun leven last krijgen van seksuele en relationele problemen.

Beleving

Bij mensen jonger dan 25 jaar is er bijna geen verschil tussen mannen en vrouwen in de beleving van seks. Daarbij is geen verschil tussen homoseksuelen of heteroseksuelen. Ook of het uit liefde of lust was, verschilt amper. Sterker nog een Amerikaans onderzoek van begin tachtiger jaren met de schone titel Naming the Violence gaat over relaties in de homo-lesbo scene. Het onderzoek is uitgevoerd door LGBT mensen en daarin kwam naar voren dat geweld en seksuele onvrijheid net zo vaak voorkwam bij deze groep als bij de hetero mannen en vrouwen, die onder zware kritiek stonden door de patriarchale verhoudingen in de samenleving.

Mensen zijn vooral ontevreden over de hoeveelheid seks, niet over de kwaliteit ervan. Veel mensen willen het vaker doen. Hoe vaak iemand seks heeft, hangt vooral af van de gezondheid en van de leeftijd.

Hoe gezond is de Amerikaanse president Donald Trump zondag zei hij dat hij geen racist is. Vorige week raakte Trump in opspraak toen hij landen als Haïti en El Salvador ‘shithole countries’ had genoemd. Hij mag dan geen racist zijn maar is wel een seksist: ‘grab them by the pussy’, en nu de shitholes. Hoe vaak zou hij White House seks hebben met Melanija Knavs from Slovenië. Alle shitholes ‘round the universe….wees gewaarschuwd.