Religie en seks

Slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen zijn boos op het bestuur van de religieuze organisatie. Dat wil, ondanks een belofte daartoe, niet met hen in gesprek over het misbruik. Inmiddels zijn er 276 meldingen, zo meldt Trouw.

In een open brief aan het bestuur verwijten de slachtoffers het hoofdkantoor in Emmen dat zij nog steeds niet zijn uitgenodigd, hoewel zij een half jaar lang verzoeken hebben ingediend om hun verhaal te mogen doen.

Intern rechtssysteem

De slachtoffers maken zich volgens Trouw ook zorgen over documentatie van misbruikzaken waarover de religieuze organisatie beschikt. Omdat misbruik via een intern rechtssysteem wordt afhandelen, bewaart de organisatie informatie over slachtoffers en daders. Een aantal slachtoffers heeft die documenten opgevraagd, maar tot op heden niet gekregen. Contact over deze documenten moet via een advocaat.

‘Er ontstaat bij ons de indruk dat u contact met ons uit de weg gaat’, schrijven slachtoffers in de open brief. ‘Wij maken ons hierover ernstig zorgen. Is deze handelwijze een indicatie voor hoe u misbruikslachtoffers die niet langer bij uw geloofsgemeenschap horen zult behandelen?’

Dan heeft de RKK haar houding op tijd verandert, en haar werk beter gedaan. Wij, MCU, werden weliswaar niet direct uitgenodigd behalve dan door toenmalig bisschop Wiertz in Juni 2010, want men was achter de schermen druk bezig om nog een organisatie op te richten, die mea culpa de wind uit de zeilen moest nemen. Het ging er pittig aan toe die eerst jaren van verzet om een eigen, intern rechtssysteem, te tackelen. Ook de Jehova’s willen zaken binnenskamers houden maar dan moeten ze toch eerst kijken naar hun ‘broeders en zusters’, in de RKK. Laat ze hun netwerk bij de media opschonen want juist deze media laten het afweten over seksueel geweld bij Jehova’s, dus zet je niemand onder druk.