seksueel misbruik beu

Een Belgisch ‘hoofdredacteur’ gaat het in Nederland eens uitleggen. Mark Van de Voorde (Tertio) verklaart dat Belgen seksueel misbruik beu zijn.

De ex-perschef van het bisdom Brugge en ‘adviseur’ van ex-premier Leterme is de spreekbuis die door de katholieke zender RKK (Kruispunt Radio) in Nederland werd uitgenodigd om een mening te geven over seksueel misbruik binnen de kerk (4/12/2011). Hij doet dat nu ook al als columnist van de website Rorate, waar hij met de regelmaat van de klok zijn eigengereide – niet altijd van enige kennis van zaken doorspekte – mening kwijt krijgt over zowat alles en iedereen die wat met het instituut van de katholieke kerk van doen heeft.

“Er wordt in de media nog maar weinig over misbruik gesproken. Het is heel merkwaardig. Het is zo massaal geweest. Maar de mensen zeggen nu “we hebben er genoeg van,” zo Van de Voorde op de radio.

Klinkt alsof Van de Voorde het laatste anderhalf jaar op een andere planeet heeft geleefd. Doet vermoeden dat de redacteur zijn bronnen niet checkt. Lijkt alsof de brave man de taal spreekt van diegenen uit wiens hand hij eet.

En de bijkomende vraag die niet te ontkomen is: wie is Van de Voorde in deze hele discussie en wat heeft de man als redacteur aan inzichten bijgedragen aan de hele problematiek van seksueel misbruik binnen de kerk. Na enige analyse: noppes!

Dat hij uitgenodigd wordt om over het onderwerp als Belgisch deskundige te praten tijdens een radioprogramma in Nederland, zegt meer over de waarde van het radioprogramma dan over de ‘redacteur’, en zou eigenlijk al voldoende moeten zijn om er eigenlijk geen aandacht aan te besteden. Maar even ter verduidelijking: in september 2011 verschenen niet minder dan 50 themaberichten in de pers over seksueel misbruik in de media. In oktober waren het er 42, in november 81.

En we hebben het hier niet over de situatie in Amerika, Europa volstaat. 173 gefundeerde en zwaar onderbouwde artikels en opiniestukken in de pers over seksueel misbruik in de kerk volstaan Van de Voorde niet. Dan hebben we het nog niet over de tientallen reportages op televisie, 7 nieuwe boeken, 18 radio-interviews. “Er wordt nog weinig over misbruik gesproken.” Doet me denken aan Hans Geybels, destijds woordvoerder van kardinaal Daneels die in januari 2010 in een interview zei dat bij ons (in België) “de golf voorbij is.” Dat de zaak Dutroux alle gevallen heeft blootgelegd en alles onder controle is.

Ik was zo vrij de ‘hoofdredacteur’ via mail vandaag naar een paar relevante websites te verwijzen, waar hij vanaf morgen kan lezen wat er leeft en verschijnt over het onderwerp dat hem blijkbaar ontsnapt.

Dat een katholieke radiozender in Nederland een katholieke ‘hoofdredacteur’ uit België uitnodigt om een mening te geven over hoe in België de situatie rond seksueel misbruik de bevolking op de zenuwen begint te werken, ligt in de lijn van de katholieke verwachtingen. De hoofdredacteur moet echter beseffen dat hij al lang geen referentie meer is over het onderwerp en dat ook nooit is geweest, en dat de “mensen” waarover hij het heeft “die er genoeg van hebben”, niet genoeg hebben van de berichtgeving over seksueel misbruik binnen de kerk, maar “genoeg hebben” van de kerk die er niet voor zorgt dat ze door het opnemen van haar verantwoordelijkheid, het probleem uit de wereld helpt.

Rorate is geen nieuwsbron maar een propagandakanaal, zomin als haar redacteur of columnist redacteur of columnist is. Dat ze dat in Nederland nu eindelijk maar eens begrepen hebben.

Roel Verschueren