Van doofpot naar stoofpot

Autoriteiten binnen het bisdom Roermond en de Arbeidsinspectie waren in de jaren ’50 op de hoogte van het abnormaal hoge aantal sterftegevallen in het Limburgse internaat Sint Joseph voor verstandelijk gehandicapte jongens.

Eindelijk zijn de yesterday papers het nieuws van de dag. In Limburg zijn er altijd autoriteiten en geestelijken op de hoogte geweest van onoorbare calamiteiten die door deze zelfde geestelijken en autoriteiten vernacheld werden. Is er sinds de vijftiger jaren iets verandert in onze ‘sjoene’ provincie. Zeker, in Daelzicht geeft men gehoor aan het openbaar Ministerie (OM) om inzage te geven in de archieven uit de jaren ’50. Het OM deed het verzoek in het kader van een onderzoek naar de dood van 34 jongens die destijds in de zwakzinnigeninstelling Sint Josph in Heel waren opgenomen. Die instelling maakt tegenwoordig deel uit van Daelzicht.

Het bisdom juicht, transparantie is het nieuwe toverwoord en laat het OM het eerst uitzoeken dan geven we wel commentaar; de tegencultuur van de doofpot is geboren, geen doofpot meer maar een stoofpot, het duurt iets langer voor het gaar is, uitgekookt en weggedampt. Flink hoor, deze houding van het bisdom misschien kan Wiertz naar buiten komen en een dansje komen maken er zullen meer onthullingen volgen!

 

Geeft men ook inzage in de ‘afstandsbaby’s’, de 18 broeders van Bleijerheide die ruim 60 jongens misbruikten. Ook liggen er 8 kindergraven tussen de broeders Franciscanen, doodsoorzaak onbekend.

Natuurlijk polio, ziektes, heimwee noem het maar op, maar feiten? Wij weten dat er flink geslagen werd, soms randje doodslag, het lag aan de stevigheid van je hersens of je ergens tegen kon. Natuurlijk was je wel eens ziek, doodziek. Ik lag een week met hoge koorts bij broeder Monulphus door werkelijk iedereen genoemd in verband met seksueel misbruik op dit jongenspensionaat te Bleijerheide. Een donkere week van ijlen, zweten, wakker worden in ellendige eenzaamheid. Niemand stond aan je bedje, behalve 1 x Monulphus en Servatius en die keken een beetje vreemd toen ik wakker werd. Ik voelde dat er iets niet klopte maar drong deze gedachte weg door te vertrouwen dat de broeders niets onoorbaars deden. Zo werden we opgevoed, ingeprent de priesters doen niets fout, zij zijn immers direkt afkomstig van God.

Bij sommige instellingen in internaten stonden heel wat medicijn-kastjes. Bij een nog niet nader te noemen instelling werd het middel Luminal voorgeschreven. Dit middel werd aan verstandelijk gehandicapten gegeven die blijkbaar gekalmeerd moesten worden. Dit middel veroorzaakt een hevige depressie van het centrale zenuwstelsel en bij overdosering is het zeer gevaarlijk. Het kan van een kalmerend effect omslaan in een diepe omkeerbare coma en de dood. Gebruikers van Luminal lopen of ze dronken zijn maar in feite zijn ze de coordinatie over hun lichaam kwijt (het centrale zenuwstelsel aangetast). Dit kan een indicatie zijn van de doodsoorzaak van vele sterfgevallen onder kinderen in internaten. Kom op, de Kerkstaat is nooit onderzocht, de hemel geeft geen antwoord, de kerk zal ondanks de vele dansjes blijven zwijgen…maar wij niet.