Zonde of doodzonde

 

Religie was gisteren terug in de kamer: zonde of doodzonde ’that’s the question! Marijnissen SP wilde graag weten wat Rutte nou een doodzonde vind, daar kom je niet snel achter in Den Haag ze weten wel wanneer jij, de abnormale burger, een zonde (rekening niet heb betaald) heb begaan. Neem nou het seksueel geweld in 2010 een onderzoek dat 10.000 tot 20.000 slachtoffers heeft aangetoond (Cie.Deetman) maar géén daders opgeleverd. Opsporing verzocht heeft zich niet gemeld bij ons, de burelen van de slachtoffer-organisaties. Bij Klokk had dat ook niet veel zin want hun werd geen centje pijn gedaan. Onze organisatie Mea Culpa United en VPKK werden tegengewerkt en aan het lot overgelaten. De eerste vier jaren betaalden we alles uit eigen beurs, we werden geleidelijk naar buiten gewerkt en de aloude tactiek van het isoleren toegepast (ook door andere slachtoffers).

De media besteden wel nog aandacht aan ons dus moest men ons af en toe paaien. Het werd pijnlijk duidelijk dat de 18 December Utrecht persconferentie, waar ik naast kardinaal Eijk mocht zitten, de aanwezige pers ANP, NRC, de Volkskrant, de trouwe rooms-katholieke krant de Limburger geen woordje besteedde aan MCU visie / argumenten over zoveel slachtoffers en géén dader(s) onderzoek, is te ‘radicaal’ (lees afwijkend) in onze trotse democratie en persvrijheid gemanaged door kerk en staat.

Gezien de ‘zonde en doodzonde thematiek’ in de kamer en de 10.000-20.000 kinderen, die in internaten opgesloten geen kant uit konden, belasten met een schuldvraag is natuurlijk tenenkrommend. Hebben de verantwoordelijken zich op een Christelijke manier, een mea culpa geuit of was het een zonde, dus geen doodzonde? Machthebbers doen dat niet kunnen zich altijd ergens achter verschuilen behalve Halbe dan, die gaf zichzelf de schuld. Nu de kerk nog!

Scheiding van kerk en staat blijft een circus van vermaak met schuivende, fluïde normen en waarden maar die van het kindermisbruik blijft een héél grote doodzonde, ook in het hiernamaals kardinaal. (vanavond Zembla NPO 2 20.45 Code Stilzwijgen).