One thought to “Dass Wort Nach Sonntag”

 1. Ik liep bij toeval tegen dit verhaal van bijna 2 jaar geleden aan.
  Een bijzonder verhaal van deze, voor mij, bijzondere oud-leerling.
  Hij en ik hadden hetzelfde leerlingennummer.
  Het getal dat je je hele leven lang met je mee draagt.
  Jos

  Uit: http://altijdwat.ncrv.nl/

  Oxo schreef op 1 december, 2011 – 22:39

  In de uitzending werd vermeld dat de RK kerk eind jaren 50 op de hoogte was van deze misstanden in de internaten. Ik betwijfel dat. Ik heb van 1946 tot 1948 op de kostschool ‘Maria ter Engelen’, Pannesheiderstraat 55 te Bleijerheide gezeten (inboeknummer 168). Ook in die vroege jaren vlak na de oorlog kwam deze smeerlapperij voor. Wij hebben toen geprobeerd hier aandacht voor te krijgen door er melding van te maken. Bij de ouders kwam je niet veel verder dan dat je niet geloofd werd want zoiets deden de broeders niet. Meldingen bij het huis werden afgedaan met straf want op die manier werd de goede naam van het huis bezoedeld. Wij hebben toen in onze groep een soort wachtrooster opgezet om ‘s-nachts wakker te blijven bij toerbeurt om in voorkomend geval alarm te slaan. Zo ver ik mij kan herinneren is er in onze slaapzaalgroep daarna niets meer gebeurd.

  Bert,
  Jongens die mekaar toenterijd in bescherming namen.
  Jongens, die ten overstaan van klasgenoten daar veilig over konden spreken en elkaar daarbij konden ondersteunen.
  HET succesvol konden VERHINDEREN. door SAMEN VOOR ELKAAR op te komen, omdat, ook-zo tóén, Ouders noch Broeders wilden ingrijpen.
  Door de macht van de groep, gedreven door een ware “Emil und die Detektive” mentaliteit, kon die ene slaapzaalbroeder kennelijk geen foute kant meer op.
  Dit boekje van Erich Kästner werd in mijn tijd door de Broeders verplicht gesteld voor het mondeling examen Duits.

Reacties zijn gesloten.