Het herinnerings vermogen van de katholieke kerk

Enkele leden van Mea Culpa hebben een klacht ingediend wegens het schenden van privacy. Dit is niet gebeurd door het meldpunt die hebben, zo schrijven zij, niet de adres gegevens door gespeeld aan de gepensioneerde psycholoog A. Appels die in een brief aan de klagers van het seksueel misbruik door pastoor Jan Schafraad, op zijn verzoek, probeert te bemiddelen. Te bemiddelen? In wat, terwijl een procedure loopt, en de bezwaren worden gewikt en gewogen? Worden wij aan de voordeur al überfragt? Te bemiddelen terwijl het kerkbestuur al een tijd geleden een eigen onderzoek hebben gelast met als uitkomst applaus voor meneer pastoor? In eigen onderzoeken laten de kerkbestuurders zich van hun beste kant zien. Wie heeft deze adres gegevens doorgespeeld?

De heer Appels vermeldt in een brief aan onze leden dat van alle herinneringen maar eenderde waar is. Dit standpunt wordt allicht met grote dankbaarheid ontvangen door Schafraad en zijn kerkbestuur, en bevestigt wederom voor tweederde zijn onschuld. Er waren tijden op Bleijerheide dan konden de broeders alles controleren, de kastjes, de brieven, ze keken zelf onder je matras om eventuele ‘bewijzen’ in handen te krijgen. Nu, de tijden zijn veranderd, via sluipwegen informatie in handen te krijgen die wederom te gebruiken zijn voor het afhandelen van de procedure die bij het meldpunt loopt met een voorop gezet standpunt, denkt nog in oude, hiërarchische patronen, niet van deze tijd…en deze jongens laten zich niet andermaal misbruiken.

Voor alle duidelijkheid niemand is schuldig tot het bewezen, aantoonbaar is, de bewijslast in termen van het meldpunt worden bevestigd dan wel geloofwaardig zijn. Dat geldt voor ons als voor Schafraad. Dat heeft zijn weerslag op het denken over deze gigantische misbruik affaire waar men zo langzamerhand kan stellen dat de openheid, de glasnost, transparantie nog geen moment van de kerk zelf is uit gegaan. Deetman tilde slechts een sluier op, het gezicht bleef onherkenbaar….voor driederde hebben ze zichzelf weggecijferd.

Katholieke kerk wist decennia geleden al van kindermisbruik.

Het Katholiek Verbond voor Kinderbescherming heeft de rooms-katholieke internaten in 1959 en 1962 al gewaarschuwd voor seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en geestelijken.

2 gedachten over “Het herinnerings vermogen van de katholieke kerk”

 1. Vandalen vernielen beeld van Christus in Raamsdonk
  Auteur: door Ralph van Wolffelaar | zondag 01 april 2012 | 12:35 | Laatst bijgewerkt op: maandag 02 april 2012 | 07:49

  Tekstgrootte

  Jan van Strien bij het Christusbeeld: ‘Dit is geen baldadigheid maar vernielzucht.’ foto Ralph van Wolffelaar

  2/2

  RAAMSDONK – Onbekenden hebben vannacht het beeld van Christus van zijn kruis gehaald op zijn plekje aan de Luiten Ambachtstraat in Raamsdonk.
  Jezus werd aan de overkant in het weiland gevonden, terwijl zijn beide armen afgebroken langs de weg werden aangetroffen. De Elisabethparochie, waartoe de voormalige Bavoparochie sinds dit jaar behoort, doet nog vandaag aangifte van de heiligschennis op het stuk tussen Raamsdonk en Waspik.

  Een aantal mensen heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 4.00 uur een aantal jongeren gehoord. Onduidelijk is of zij er iets mee te maken hebben.

  Dit is een van de reactie’s

  als er zoveel drek boven water komt drijven over de rk kerk zoals kindermisbruik dan wil je je wel ergens op af reageren. en als dat niet kan op viezerikken die het rk geloof verkondigen ,dan komt er zoiets gauw bovendrijven niet dat het goed is, maar wel begrijpelijk.
  ik zou willen zeggen aan de personen die dit gedaan hebben , stop daarmee en steek ipv dit soort acties de kerk in de fik. met de pastoor erbij.
  toon – 02-04-2012 | 09:04

  De beeldenstorm was in 1566 en zou dit door het schandaal in de RK kerk en alle leidinggevende hier in opnieuw gebeuren?
  De kerk is bezig zich zelf te vernietigen door niet open te zijn en de slachtoffers niet aan te horen.
  De “daders”worden geholpen om onder een veroordeling uit te komen.

  Meneer Eijk doe hier iets aan!!!!!!!

  Een slachtoffer van Uw peroneel

 2. De rkk mag alles flikken, zelfs nu nog. Niemand die dit belet.
  En alles onder het goedkeurende oog van het OM en de politici.
  Zelfs derden kunnen survivors nog schofferen door hen van leugens te betichten.
  Dit terwijl rk congregaties krampachtig verantwoordelijkheid afwijzen, bewijzen vernietigen, daders unaniem alles ontkennen en hun advocaten leugenachtige en vooral botte boeren zijn, Die zich zelfs medische diagnostiek mogen plegen, zonder kennis van zaken.

  De Appels vallen niet ver van de rk boom…

Reacties zijn gesloten.