Onbekende Bleijerheide klanken (een dikke zwarte pot) deel 1

ERNSTIGE VORM VAN ‘WITTE’ (BRUINE) BOORDEN CRIMINALITEIT

Op ons liefhebbend jongenspensionaat Bleijerheide speelden zich machtsspelletjes af die leiden tot grote belastingontduiking, malversaties, zelfverrijking met gevolg: de uiteindelijke uitbuiting van ouders die de rekeningen moesten betalen om hun kinderen op het Franciscus jongenspensionaat een voorname, katholieke opvoeding te geven.

Geld, veel geld verdween in de zakken van broeder Adelbertus (T h C ) die NOOIT NEE KON ZEGGEN tegen administrateur Mart S. Er wordt zelfs gesproken door de officier van justitie mr Hermesdorf van ‘het topje van de ijsberg’. Tussen 1962 en 1973 ging het om vele tienduizenden guldens en vormden zich machtssituaties, een cultuur van strijd door onduidelijke regels. Waar vreemd genoeg of blijkbaar niet naar gekeken werd tijdens onderzoek zijn deze onderliggende verhoudingen bij de broeders die een rol spelen bij de kennis die ze hadden over elkaar. Er is immers sprake van een machtsstrijd. Deze situatie, deze zwarte pot cultuur / oplichting duurt ruim 11 jaar en meer dan twee jaar nam het vooronderzoek van de recherche van Kerkrade en de fiscale opsporingsdienst in beslag. Zijn er bij justitie nog stukken van of is het net als het Rutten rapport onvindbaar zoals alle rijkdom van de arme broeders  geraffineerd in de zwarte pot verdween. Overste Adelbertus lult zich eruit door te zeggen dat hij Mart S de administrateur niet kan weigeren?? Het tweetal, de ex-provinciaal overste Adelbertus doet zijn naam eer aan, vertrouweling van generaal overste die ik onlangs nog gesproken heb en niets wist van misbruik, zweeg uiteraard over deze Adelbertus die kort gestraft is ondanks dat hij veroordeelt werd, zwijgen is letterlijk en figuurlijk goud voor de broeders Franciscanen. Adelbertus was als overste op de hoogte van narcose praktijken met leerlingen, is een van de klachten in het engelen dossier.

Even een sprong in de tijd, en daaronder het artikel over de zwarte pot.

Wat mij onlangs vooral trof was een e-mail van JL toegestuurd aan bisdom Roermond en het aartsbisdom op 7 februari dit jaar 2012!! Deze werd toegevoegd door pastoor Schafraad bij het van Koppen rapport, de professor die niet met de klagers heeft gesproken, vermeld dat JL beweerd dat mijn moeder nooit rekeningen heeft betaald. Daarop ben ik bij haar gaan informeren en wat blijkt, ze heeft alle rekeningen bewaard. Het eerste wat opvalt zijn de hoge, extra kosten die met veel willekeur zijn ingevuld. Reisjes, kapper, een extra appeltje, de kosten zijn navenant. Dan wordt het geld via de gemeente geïnd (volgens de administratie was zij vrijgesteld) echter mijn moeder betaalde direct geld aan het internaat waar zij het storte op een daarvoor bestemde rekening. Dubbele declaraties en hocus pocus in de ijzige zwarte pot zoals in het onderstaande artikel wordt beschreven. Broeder Werner uit Dusseldorf was er als de kippen bij om te verklaren geen geld uit te keren aan de slachtoffers seksueel / geweld misbruik internaat Bleijerheide, zij bestaan dan opeens niet meer, de armen! Pastoor Schafraad laat zijn parochianen een extra duitje in het zakje doen om zijn dure advocaat te betalen…money money……iemand moet toch de rekening betalen. 

7 gedachten over “Onbekende Bleijerheide klanken (een dikke zwarte pot) deel 1”

 1. Maar op wie dit geweld door die koepelmisdadiger is gepleegd, breng het aub in vredesnaam op om van hem af te blijven !!
  Al benijd ik je die keuze bepaald niet.
  Het spijt mij heel erg voor je ! Vanuit inderdaad mijn tenen: Ik wens je héél erg veel draagkracht toe in het kennen en weten van je vrijheid tov. deze minkukel en zijn lapzwansen.

  1. Hoi Crispina,
   Die tomaten in een reactie kwamen echt niet van ons of van iemand van MCU. Het was een reactie van iemand die wij niet kennen.
   Enne tomaten…wat denk je dat die kosten!! Zonde van het geld wat een verspilling!!Als ik al zou gaan gooien dan zou het met paardenvijgen zijn!!

   En zelfs dat doe ik niet!!

   Maar ook het gegeven dat deze malversaties hebben plaatsgevonden daar weet Schafraad niets van af. Net zoals dat er door Jan en alleman seksueel misbruik plaatsvond. Ook daar wist hij niets van af Volgens een Duitse psycholoog was het een pedo netwerk!! Of wist hij het toch??

   Het is in alles: deed hij het of deed hij het niet??
   Nou ik weet het wel. Ik kende de naam Dino al in de jaren 70!! Leo heeft nooit de minste twijfel gehad. Hij kende hem als muziek leraar. Ook heeft de man een vrij specifiek stemmetje!
   En al die pogingen tot intimidatie en de door hem vertelde leugens. Dan weet je genoeg. Immers liegende mensen hebben wat te verbergen.
   En dan dat geld. Daar werden de kinderen inderdaad mee gechanteerd. Dat was de kracht van die hufters. Als je het niet doet dan krijg je geen eten, geen kleding, geen reiskosten voor naar huis te gaan enz enz.
   Zelf seksuele handelingen behoorden daarbij. Ze hadden kinderen compleet in hun macht!! Mete geld en met geweld!!
   En wat Schafraad betreft: die stikt (figuurlijk) nog een keer in zijn eigen leugens!
   http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/pastoor-schafraad-vrijgepleit/ Schafraad zegt in het hierboven weergegeven interview dat hij niets wist van seksueel misbruik op Bleijerheide. Hoe kan het dan dat hij in een interview in de Limburger van 10 april 2012 het volgende zegt: “Pastoor Schafraad zelf sluit evenmin uit dat zijn persoon gekoppeld wordt aan een vervelende herinnering. Zo waren er, vertelt hij, op Bleijerheide twee broeders waar verhalen over de ronde deden: broeder Seksepietje. En een ziekenbroeder bij wie je snel je broek moest laten zakken”.

   Gelukkig ken ik nog heel, heel veel katholieke mensen die niet voor hem klappen maar zich door de hele vertoning in zo’n Koepelkerk rot schamen!!

   PS heb jij nog een achterdeurtje?? Door alle proceskosten komen ze nog wat geld te kort. Er wordt nu iedere zondag twee keer gecollecteerd. Oh ja, je mag het ook overmaken!!

  2. Don’t worrie, we zijn strijdvaardig maar volledig geweldloos. Ik zal altijd de weg van de dialoog zoeken hoewel zij ons ontkennen en hopen dat we bedaren. Het (psychische) geweld komt dan ook voornamelijk van hun kant, de impertinente leugens, het laconieke gedraai van de onaantastbaren, het achterhouden van essentiële informatie, zeggen dat ze iets voor de slachtoffers willen doen en dan met minachting de engelen jongens terzijde willen schuiven, dass war einmahl. Nu dan de e-mail van JL. Het is volgens mij puur narcisme dat meneer pastoor deze onbenullige brief heeft toegevoegd. Er wordt door JL met modder gegooid naar mij en nog wat onwaarheden vertelt, moet kunnen in de rechtstaat van de kerkstraat. Onderzoek commissie vertoont immers gaten wanneer het levende priesters betreft maar toevallig pakt dit niet helemaal goed uit. De opmerking in die brief kan JL helemaal niet weten dat moet hij van een insider hebben. Nu gaan we tellen 1 +1 = (?) het is een 1/ 2 tje plus steunbetuiging aan onze Jan dus…..

 2. Misschien spijt me dat nog wel ‘s, dat merk ik dan wel. Maar hier kan ik niet ondercooled op reageren. En als ik dat al kan vertik ik dat!!

  Ik heb ooit, zo’n 1000 jaar gleden, dus in de tijd tussen de dinosauriërs en de MP3 speler knap gedonder gehad met de Gemeentelijke Sociale Dienst. In ieder geval meer dan 15 jaar na de Kinderbescherming (weet het zo niet precies uit mijn hoofd)
  Die zeker wisten dat ik een of ander nummer had, met bijbehorend dossier, waarvan ik zeker wist dat dat onzin was.
  Een hoop gedonder en graafmachines in GSD-kelders kwam daar inderdaad een dossier uit.
  Op zich al buitengewoon gezien de omvang/dikte.
  Waar ik – na nog meer gedonder dus – een middag verbijsterd in heb mogen zitten bladeren.
  Daaruit bleek dat ik een soort werkgever was geweest.
  Er hebben nogal wat mensen dankzij mijn schooltas, 3e hands fiets, een vulpen het bekende verhaal van een buskaartje en nog zo wat van die dingen een baan gehad.

  Een van de nonnen, (gelukkig wel wat dat was een leuke), idem haar opvolger, een administratrice Kinderbescherming Hilversum, onze directrice, en een aantal mensen van die GSD.

  En al die mensen hebben elkaar eindeloos bezig gehouden als ik iets nodig had, al was het maar omdat dát op een briefje van een school stond.
  Of op een pestbloknootvelletje van Germana had gestaan omdat ik wat ouder en dus groter werd dan de meeste in huis, of mijn voeten écht niet pasten in de doorgeschoven kleding/schoenen.
  (niet onwaarschijnlijk moest B & W in spoedzitting bijeen komen voor een reisje naar Antwerpen )

  Helaas was ik te kots en kots misselijk van wat ik daar las waardoor ik het benul niet had het op te schrijven. En toen ze drie keer boe riepen ik ook niet door ben gegaan, nóg meer gedonder vrezend, om ook een andere minstenhs zo indrukwekkende ordnermap die er – zoals me verteld werd – ook nog was over mijn Amsterdamse periode in De Voorzienigheid.

  Er waren een paar verschillende redenen waarom ik er zo kotsmisselijk – heel letterlijk en heel fysiek van was.
  Een daarvan was het weten hoe de centen altijd tegen ons gebruikt werden…door bepaalde groepsleiding. Ons werd zeer regelmatig precies verteld hoeveel (letterlijk centen en dubbeltjes!!) in onze dagverpleegprijs bedoeld waren voor de maria kaakjes.

  En vooral de voortdurende en eindeloze onmogelijkheid -die zelfs dwong tot stelen – om uit volkomen onmogelijke schuldensituaties te komen.
  Het breken van het oortje van een kopje kon je – met wat je allemaal moest betalen – volstrekt uitzichtloos in de problemen helpen.
  (Of het verhaal over een vechtpartijtje tussen 2 jongens en een uitgescheurd knoopsgaatje, zoals dat zichtbaar op foto’s van die jongens bij de directrice in het Amsterdamse moederhuis )

  Maar nog (voor mij) veel ernstiger was dat ik voor al die uitgaven toch echt had gewerkt en dat zelf had moeten betalen.
  Tot aan in het lijkenhuis in de tuin van het ziekenhuis aan toe! !!

  Toen ik jaren geleden een gesprek had met de vroegere directrice, Leatitia, en ik hier over had, heb ik haar (stralende) koppie gezien.
  Zij was echt, héél echt, overtuigd van de pedagogisch verantwoordde aanpak
  En ik wist waar die vreselijke rillingen op mijn rug door kwamen.
  ( Maar ik ben heel erg blij dat ik haar verhaal heb gehoord, maar vooral dat koppie van haar toen heb gezien ! Zoals ook de latere directrice, Driehuis, en haar systeem van omgaan met als je iets wilde, wel wat voordelen had ook)

  Maar wat het was, was vooral een gruwelijke schuldgijzeling en het geweld wat hierbij hoorde).

  Bij mij, tgv. het volle wees zijn, kreeg ik dat werkgeverschap erbij cadeau en een middag die ordner.

  Anderen, waarvan de ouders of een ouder nog wel leefden hebben hun versies gekregen van die schuldgijzelingen én hun ouders !!

  Wat heeft Jan Schafraad bewogen om onbetaalde rekeningen mee te nemen in een aanklacht tegen hem?

  En het spijt mij ongelooflijk dat dit in die klachtenprocedure mogelijk is geweest tegen wie en wiens moeder het dan ook betrof.

  Hoe hartgrondig ik geweld verafschuw, erfenis van de Kinderbescherming, en het zal best niet verstandig zijn, maar had iemand hem voor dit in deze precedure meer dan schunnige geweld op zijn gezicht geslagen had hij naar mijn normen en vanuit mijn tenen ervaren, dankzij diezelfde erfenis groot en groot gelijk gehad.

  Voor deze vent werd geklapt in een kerk…

 3. “toegevoegd door pastoor Schafraad bij het van Koppen rapport, de professor die niet met de klagers heeft gesproken, vermeld dat JL beweerd dat mijn moeder nooit rekeningen heeft betaald. ”

  Het zal wel aan mij liggen – en zonder ook maar een flauw benul te hebben van wie JL is (of was)
  maar het ontgaat mij toch wel effe hoezo mijnheer pastoor die (al dan ) niet door een moeder betaalde rekeningen wenst te betrekken bij de aanklacht mbt de (al dan gepleegde ) criminaliteit van sexueel misbruik op een kind.

  Kwam mijnheer pastoor tekort? En wat dan, een appeltje, de kapper, een Mona Lisa of… ???
  Meende mijnheer pastoor dat dat kind de moeders (al dan niet bestaande) schuld vereffende of zo?

Reacties zijn gesloten.