JSF en geweld

JSF 2Eergisteren zaten wij in Den Haag Tweede kamer bij Ronde tafel bespreking seksueel misbruik en geweld. Ik glom bij het woordje ‘geweld’ dat nu toegevoegd is aan het onafhankelijke onderzoek van dhr. Deetman door de kerk zelf ingesteld in 2010. Onze democratie heeft ook tijd nodig. In de zaal naast ons werd de beslissing van het JSF toestel beklonken. Overal militairen met dikke strepen paradeerden door de gangen, en overlegden naast ons in de Thorbeckezaal waar een op en top machismo chemie strak door de Tweede kamer waaide. Bij vrouwen worden de hiërarchische verschillen in geuren en kleuren weggemoffeld, bij mannen is het ademloos stil en staat het bol van het prikkelende machtszweet . De definitie van geweld staat bij de JSF jongens wel heel erg vast. Je vliegt er niet mee naar Ibiza, of kan het ding eventjes gebruiken voor hulpgoederen naar vluchtelingenkampen.

Wij, de slachtoffergroepen, verzamelden ons in de Groen van Prinstererzaal waar ‘geweld’ een vreemd begrip lijkt te zijn. Psychiatrische rapporten ten spijt, wetenschappelijke studies hoe geweld invloed heeft op je latere ontwikkeling zijn even niet aan de orde. Het is bekend dat de ergste sadistische moordenaars altijd vreselijk geweld hebben meegemaakt in hun kinderjaren. Ik ben overigens niet van de softe aanpak om iedere psychopaat strafvermindering te geven, sommige hebben nooit spijt.

De invloed van geweld kan vreselijke gevolgen hebben, in huwelijken, wanneer prestaties geleverd moeten worden, de faalangst, en het verlies van identiteit dat zich achter het mensenmasker schuilhoudt. De JSF is zo’n masker, het knalt naar buiten, en deinst nergens voor terug. In de RKK bestaat geweld wel degelijk maar dan met een ander masker, menselijker en ter bescherming van gezin en samenleving. Een van de tien geboden luidt: Gij zult niet doden. Er staat niet zoals bij de JSF ‘Gij zult doden’. Van onze wet mag je niet doden, maar bij de kerk is geweld uiterst scherp geformuleerd in dit gebod: Gij zult niet doden. Spaart uw roede niet ofwel wees altijd bereid tot handelingen om u kinderen met geweld te straffen. We hadden beter bij elkaar moeten gaan zitten, de militairen en de internaatskinderen. Het had interessante gezichtspunten opgeleverd en…..7,6 miljard gespaard.

6 gedachten over “JSF en geweld”

 1. of wellicht het op basis van je Rechten uit de belasting betaalde telefoonnummer 070 – 318 3040 voor geval je inburgeringscursus effe is weggezakt waardoor je punthoofd hebt en je er even alleen niet uitkomt?
  Een stapeltje vriendelijke mensen zet je bij wijze van ANWB richting aanwijzers zo weer op je eigen benen terug

  http://www.tweedekamer.nl/contact/contact/index.jsp

  U kunt de afdeling Publieksvoorlichting bereiken op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur
  U kunt ook gebruikmaken van het onderstaande contactformulier.

   1. wellicht heeft in het kader van de transparantie de vragensteller meer aan het antwoord dat met een week of zo het concept verslag en met een week of 3 de goedgekeurde tekst klaar lijkt te zijn, die dus vervolgens bij de stukken openbaar toegankelijk zijn dan aan een verwijzing naar een testbeeld met de tekst er is geen vergadering vandaag?

 2. Ik zou graag een inhoudelijk verslag zien van hetgeen er bij het ronde tafel gesprek, is besproken en besloten in plaats van uitvoerig te melden wat zich in de ernaast gelegen zaal heeft afgespeeld.

  1. Rondetafel is live uitgezonden, beide hoorzittingen leverden voor mij althans het inzicht op dat in onze maatschappij twee tegenstrijdige visies worden gehanteerd om gelijk te halen. Het RKK geweld kan niet gedefinieerd worden, het JSF geweld des te meer!

Reacties zijn gesloten.