Niet onder ede

21 slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken binnen de Rooms-Katholieke Kerk weten hoeveel schadevergoeding ze krijgen.

Ze hebben overeenstemming bereikt met de congregatie van salesianen over de hoogte van de vergoeding. Dat heeft Frans Schaars van de stuurgroep die bemiddelde tussen de congregatie en de Jongens van Don Rua (JvDR) vrijdag laten weten. De 21 maken deel uit van die slachtoffergroep.

De slachtoffers, tussen de 45 en 75 jaar, krijgen een schadevergoeding die per persoon verschilt, met een maximum van 100.000 euro. Dat is volgens de zogenoemde richtlijnen van de commissie-Lindenbergh.

De kerk trekt een lijn, overeenkomstig de Lindenbergh categorieën, dus veel te onderhandelen viel er niet. Veel gedoe, agenda’s op tafel, en mediation stress, doch het zet meteen alle andere onderhandelingen in een psychologische gijzeling. Het dwingt andere slachtoffergroepen het onrechtmatig oordeel van gepensioneerde rechters, verzameld bij de Bac, te accepteren. Het makkelijke lokkertje Lindenbergh om niet naar de rechtstaat te stappen, werkt. Het kost immers geld in de rechtstaat, lange procedures en de verjaring zoals wij onlangs ervoeren bij de civiele procedure zoals schrijver van dit blog heeft aangespannen tegen een van de martelaren van Franciscus, is opeens weer springlevend. Hocus pocus als een duveltje in een doosje moet die de ene keer de klagers teasen, en de andere keer mag die vrolijk even rondspringen. Als het maar niet onder ede gebeurt.

Geld is er niet bij die ärme brüder Franciscus, God ziet toe met zijn eigen engelen, de leugens zullen misschien wel eens niet zo lang standhouden in de rechtzaal als je er eenmaal zit, dus het gevaar voor hogere claims, dreigt. 

Grotesk zijn de weggehoonde argumenten over het fysieke geweld, en psychologische terreur, zijn die nu wel of niet betrokken bij de claims? Nog schrijnender is de scheiding tussen kerk en staat die de kerk laat wegkomen met een misdaad tegen de menselijkheid. De staat heeft met haar katholieke raad van de kinderbescherming veel te laks daders laten wegkomen, en is zo zelf schuldig aan misdaden.

In 1954 schreef Canisius, de algemeen overste van de fraters van Tilburg, in een nieuwsbrief: “Mannen wees toch voorzichtig in de omgang met kinderen en maak jezelf niet voor een heel leven ongelukkig. Houd je handen thuis.” In de aanhef staat dat de brief moest worden voorgelezen door de leidinggevenden van de internaten. Daarna moest hij achter slot en grendel worden opgeborgen.

De kerk trekt een lijn! Eensgezind wil men dit probleem aanpakken, de slachtoffer organisaties demotiveren, en ontregelen door ze naar de afzonderlijke instellingen te sturen of zich te melden bij het meldpunt. Ook Brenninkmeijer van het SM meldpunt had ons vandaag uitgenodigd, maar we hebben verzocht om de onderhandelingen een uur later te beginnen en een uur langer te laten duren. We komen uit verschillende delen van het land om een uurtje met de commssie te praten (van 9-10 u). Het was voor Brenninkmeijer teveel om een briefje terug te schrijven, zij bepalen de wet, de tijd, normen en waarden tellen voor de anderen, zij hebben eigen regels; (heer Deetman!!!) laat ze wat meer empathie tonen.

Zij trekken een lijn. De kerk heeft tot in de puntjes, onderwijl Deetman bezig was zijn onderzoek te doen, met alle instellingen overlegt. Deze lijn hield in, een financiële  limiet, geen openbare bekentenissen, en Mea Culpa isoleren.

Het zou goed zijn, om een koepel organisatie te hebben die met iedereen overlegt, niet alleen wie het woordvoerderschap mag voeren, wie wel en wie niet bij de club hoort. Er is geen transparantie, noch  solidariteit, en het maakt het wantrouwen dat een tweede natuur is geworden van menig slachtoffer alleen maar groter. Informatie over hoe de onderhandelingen verlopen zou een werkelijke inspiratie zijn, en het bevorderen van elkaars positie. Nu overlegt men meer met Deetman, en Deetman lacht zich een breuk om die kleine Klabbers die de grote meneer wilt uithangen.

Wij weten het: Mea Culpa moest geisoleerd worden, de organisatie die vanaf het begin bij Deetman eerste presentatie aanwezig waren, en geen genoegen namen met halve, onrechtmatige onderzoeken. We begrijpen nu waarom wij niet pasten in het gekonkel van alle partijen die met pappen en nathouden het grote geld van de kerk volgden als ratten op een vuilnisberg. Natuurlijk de kerk zal de broodjes betalen, en wat benzine, uiteindelijk om onderhandelingen op hun manier af te ronden. Hoe de kerk de hele misbruik affaire aan het afhandelen is krijg ik een heel vieze smaak van in mijn mond. Ze weten dat bij MCU nooit iemand de mond heeft en zal houden tegen deze onrechtvaardige voorstellen. Als je met het hele spel niet meedoet vang je niks, krijg je geen begeleiding, en zijn alle mooie woorden pakpapier voor de kerst. De bisschoppen wijden in Utrecht met drie anonieme slachtoffers (zo hebben ze ons het liefst) een nieuwe bisschop in, een hypocriete show van barmhartigheid. Het transparantie licht door Deetman aangestoken kan wat mij betreft met een dikke olifant snuit worden uitgeblazen, de zo geprezen zorgvuldigheid door de kippenmondjes van de bisschoppen zijn vals, en alleen zorgvuldig voor hun lekkend dak, niets mag uitlekken, en doorlekken! Eigenlijk kan Deetman met zijn eindconclusie inpakken, het staat vast dat de kerk haar positie bepaald heeft…zij trekken zich uiteindelijk niets aan van de eindconclusie.

Van urinoloog tot eurinoloog, gezijk om geld, en nu zijn de twee sporen zichtbaar waar de trein met het mankement aan het onderstel over iedereen die niet meedoet, heenraast. Zo blijven er ook nog wat euro’s over voor het repareren van het lekkend dak.

 

12 gedachten over “Niet onder ede”

 1. Waarom wordt er geen link onder Home gelegd met verwijzing naar MCU en bij MCU een link naar Klokk zoals ook naar andere sites verwezen wordt????
  Dan kan een ieder naar behoefte zijn mening of verhaal ventileren. In ieder geval
  is dan voor de lezer/schrijver duidelijkheid dat we samen de strijd aangaan, een ieder op zijn eigen manier en behoeftes. Ik denk zelf dat dat een vorm van saamhorigheid is. We laten dan de rkk zien dat we allen hetzelfde doel voor ogen hebben en dat is masaal openheid en transparantie. De deksel op de doofpot moet nooit een kans krijgen om weer te sluiten.
  groetjes
  Joke

 2. Een bouwwerk ontwerpen is relatief eenvoudig en te controleren.

  Als wij nu weten hoe moeilijk het is barricades op te werpen tegen het zwam rkk, moeten wij dan niet staan te kijken dat er tijdens dat opwerpen inschattingsfouten worden gemaakt? Fouten die worden gemaakt door wie dan ook? Gaat emotie dan wellicht op de loop met de ratio? Temeer omdat wij ons nog maar vrij recent hebben moeten opstellen?
  Is het daarna dan niet de kunst van het doen samensmelten van diezelfde emoties? Te vergeten dat wij ditkeer wel heel snel in de houding moesten gaan staan?
  Wat maakt het uit wie er aan het langste eind trekt, Bert ik hoop jij, echter, laat dan ook zien dat jij er nu, ik weet het, voor mij en alle anderen bent!

  1. Peter, we hebben ontzettend hard gewerkt, volledige inzet van heel veel mensen, echter het spel dat gespeeld werd met MCU door ze buiten te sluiten, is niet onze keuze. Deetman onderzoekt niet het psychische geweld, maar we vinden dat eigenlijk een onderzoek moet komen naar de achterkamertjes bij de klokk. Typisch dat al onze argumenten van tafel zijn geveegd, en vervolgens er sier mee willen maken door wat radicalere geluiden te sussen. Let wel: er speelt heel veel geld op de achtergrond…nu de eindrapportage dichterbij komt, beginnen mensen zich in te dekken.

   grt
   Bert

 3. Goed, als jullie zover zijn heb ik een vraag.

  Welke zijn de mogelijkheden om nog uit deze impasse te komen?

  1. Beste Gus, Benedict de tegenstander zit niet alleen bij de kerk, de tegenstander zit ook bij ons. We hebben last gehad van mollen, hackers, iemand die met ons meeliep die ook op Bleijerheide had gezeten. Onze radicale standpunten werden opzij geschoven, door kerk en andere lotgenoten.
   DE Klokk schrijft over van alles, behalve over Mea Culpa, de klokk overlegde niet toen wij zelf onze bijdrage konden leverden. Ik mocht er niet bij, ik was te uitgesproken, en dat zegt genoeg. Het spaart de kerk miljoenen nu ze de lijn van klokk volgen, daar hebben wij ons altijd tegen verzet. Nu vraag je mij of ik jouw mail doorstuur naar de klokk?
   Ik ben op internaat geisoleerd geweest, weken, maanden mocht ik met niemand praten, ik vind het schandalig dat dit isoleren me weer te beurt valt, en lieve verzoenende praatjes vullen geen gaatjes. Nu, ben ik er ook niet, dus stuur de post zelf door naar het klokkje, met de naam Mea Culpa erbij, kijken of ze het plaatsen.

   grt
   Bert

   1. Dag Bert, wil niet moraliseren noch terechtwijzen;

    Slachtoffer groepen ontstaan daar er slachtoffers zijn en mogen niet van elkaar geïsoleerd worden door animositeit onder de initiators. Dat dient het belang van de slachtoffers niet en schaadt alleen maar de gemeenlijke zaak. Waar het op neer komt is dat de initiators zichzelf moeten durven overstijgen in het belang van de lotgenoten en met een open vizier in conclaaf met elkaar gaan. Het gaat hier immers niet om vakbonden. De ander ‘ besmetten’ met woorden helpt daar niet bij. Kom uit het isolement. Het gaat hier niet om lieve en verzoenende woorden maar om daadkracht.

    Hartelijk,
    Benedict.

    1. Wat lul je nou man, solidariteit wanneer mensen / groepen worden uitgesloten. Open je ogen, MCU wordt doelbewust geïsoleerd, en dat komt de kerk juist goed uit omdat wij vanaf het begin opgeroepen hebben je met woord en daad te verzetten tegen de commissie Deetman. ‘Doe niet mee met het onrechtmatig onderzoek’! Het geweld, de psychische terreur allemaal niet onderzocht, niet betrokken bij de schadeclaims. Ik ben uiteindelijk op een Lange Voorhout slachtoffer bijeenkomst opgestaan en ten overstaan van iedereen, in het bijzijn van de empathische Deetman, de vertrouwenskwestie aan de orde gesteld. ik heb geen vertrouwen meer in uw commissie, daarbij u onderzoekt niet het geweld’.. De vertrouwenskwestie werd in stemming gebracht, en NIEMAND was het met me eens, iedereen bleef zitten. ‘Kom uit het isolement’, schrijf je, nou daar hebben we geen probleem mee, wij komen wel naar buiten hoor, heeft MCU altijd gedaan…maar wel mooie, vage vrijblijvende woorden.

     1. Beste Bert,
      Had je hoger geschat dan grove en misprijzende woorden.
      Zo maak je toch elke discussie onmogelijk?

      Hartelijk,
      benedict

     2. Benedict over discussie gesproken, er kan alleen discussie ontstaan als je harde argumenten op tafel legt. Makkelijke bespiegelingen helpen niet de werkelijkheid in het vizier te krijgen. Er is bovendien geen solidariteit want welk eigenbelang zit in het feit dat we ons bijna twee jaar dag in dag uit hebben ingezet voor deze kwestie. We gaan even hard door zonder publiciteit als met media aandacht. Dat deden we al in 1985 tijdens Pop Against Pope, bij het maken van documentaires, CD’s en artikelen die al jaren van mijn hand verschijnen. Ik heb overal de mensen verdedigt die 50 jaar hebben gezwegen, nu doen ze of ik niet besta: Mea Culpa bedankt voor de deur die ze open hebben geschopt voor alle slachtoffers, nu kunnen jullie wel gaan. Ik ben niet grof, door mij dit etiket op te plakken eisen anderen een bekwame, en nette rol voor zichzelf op. Schoon hoor, maar achterbaks ben ik nooit geweest, en ik zoek niet alleen vrienden maar ook strijdmakkers.

     3. Harde argumenten Bert, de enige die ik heb is dat wij slachtoffers
      het beste gediend zijn met een samenwerking tussen de ontstane vertegenwoordigers die ons allen sterker doet staan.Dat ontkracht jouw en jullie inzet door de jaren heen niet, integendeel, heb daar alleen maar grote bewondering en respect voor. Ik plak je geen etiket op, je grove ‘ wat lul je nou man’ waren aan mij persoonlijk gericht. Niet aan hen die een nette rol voor zichzelf opeisen. Heb je ook niet beticht van enig achterbaksheid en als het om strijdmakkers gaat; waarom denk je dat Gus, Frans en ik het Kort Geding tegen de Staat zijn begonnen? Daden zeggen immers meer dan woorden.

 4. Dag,

  Vermeende eigen trots, eigen gedrevenheid, eigenbelang en eigen “club” belang spelen mijn inziens in op de breuk tussen slachtoffergroepen, precies zoals de RKK dit wilde en er ook op aangestuurd heeft.
  Waarom doorzien wij dit niet en is verzamelen van krachten zo moeilijk?
  Tweespalt in de staart van het verhaal geeft de RKK alle gelegenheid om twist te veroorzaken en het recht naar zich toe te trekken.
  Alles in hun voordeel; er is niets mooier als een onderling strijdende tegenstander….
  Hierdoor worden krachten en energieen gehalveerd, staat het minimalisatie toe, en is gedoemd tot verpulvering. waarbij de leugen weer wint en de doofpot haar intrede opnieuw kan doen…..

  Stop, met wijzen naar je medestander…maar kluster…en wijs naar je tegenstander…want daar moeten we het met ons allen, slachtoffers /overlevers zoeken, en ons gezamelijke RECHT halen.

  Gus/Benedict

Reacties zijn gesloten.