Operatie kelk sisser

De sisser van 24 juni

Wij schrijven 24 juni 2010. Spectaculaire beelden hoe Operatie Kelk start op het Aartsbisschoppelijk paleis te Mechelen.

Op diezelfde 24 juni, elf jaar later, wij zijn in 2021 zal het geklasseerd worden als ‘sisser’. Alleen al dat Douglas De Coninck, een onderzoeksjournalist van De Morgen dat al dagen van te voren weet bevestigt nogmaals hoe de Belgische Justitie werkt als een zeef. Dit dossier wordt tot op z’n laatste snik fout beheerd.

Dit kan je niet enkel toeschrijven aan de macht van de katholieke structuur in dit land. Maar ook bij het gerechtelijk Verzijp. Alles maar dan ook alles zit de historische slachtoffers van de kerk tegen. Stel u eens voor dat in dit land de dossiers van de historische oorlogsslachtoffers op een sisser zouden aflopen omwille van verjaringstermijnen? Zelf koning Leopold II moet zich nog verantwoorden voor zijn historische slachtoffers die hij in zijn Congolees domein maakte. 

Dat de journalist om deze stelling nu al hard te maken halve waarheden of op zijn minst niet dubbel gecontroleerde uitspraken lanceert maakt het nog pijnlijker. Weer eens zonder inspraak van die slachtoffers zelf. 

Intussen zijn hun namen via interacties tussen Justitie en journalistiek weer eens te grabbel gegooid. Het is overduidelijk dat deze journalist over al de namen beschikt die in een vertrouwelijk dossier staan. Daar hoeft hij niet van wakker te liggen. Maar dat Justitie dat mogelijk maakt… of tenminste een van de betrokken partijen is erger dan onaangenaam.

De Coninck vertrouwend hoeven wij dus niet uit te kijken naar de uitspraak van 24 juni 2021. Hij weet het al. Dus zal het wel zo zijn. Hij schrijft het heel affirmatief. Men beweert vaak: ‘de kerk werkt te traag’. Maar zij haalt daar wel haar voordeel bij. Door zo voor vertraging te kunnen zorgen haalt zij wel haar slag thuis in dit land. Justitie kiest blijkbaar ook voor die optie. 

Historische slachtoffers van kerkelijk seksueel misbruik staan er na 24 juni 2021 weer alleen voor. 

Zij zijn er wel. Maar de staat kan dit niet bevestigd krijgen.

Rik Devillé

voor Mensenrechten in de Kerk 

Tollembeek 22 juni 2021